Van nul tot nu

De cokesfabriek van Staatsmijn Emma

Print
De cokesfabriek van Staatsmijn Emma

De cokesfabriek van Staatsmijn Emma. Afbeelding: Staatsmijnen in Limburg

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Schimmert / Hulsberg -

Honderd jaar geleden, in oktober 1919, werd door de Staatsmijn Emma de eerste batterij van de Cokesfabriek in gebruik genomen.

Steenkool is een verzamelbegrip voor producten van zeer uiteenlopende kwaliteit. Al bij de plannen voor de Staatsmijnen Emma in Hoensbroek en Hendrik in Brunssum wist men dat de hoofdproductie zou bestaan uit vetkool, een voor de huisbrand ongeschikte stof. Bij een vetkoolmijn hoort een cokesfabriek om deze vetkool te verwerken tot veredelde producten als cokes en cokesovengas. Cokes is steenkool waar door verhitting het gas uit is verwijderd. Dit gebeurt bij temperaturen van 900 tot 1100 graden Celsius. De cokes werden onder andere gebruikt in hoogovens. Het vrijkomende gas levert na een aantal reinigingsstappen stoffen als ammoniak, zwavelwaterstof, benzeen, tolueen en xyleen. Hiermee werden de eerste stappen gezet naar de chemische industrie die vooral rond Geleen tot grote bloei zou komen. De veredeling tot hoge kwaliteitsproducten kon namelijk hoge prijzen opleveren.

Zwaar weer

Meteen na de start van de eerste cokesfabriek belandde de Nederlandse mijnbouw in zwaar weer. In 1920 werd de onbeschermde Nederlandse markt overspoeld met goedkope Amerikaanse steenkool. Nederland was een vrij handelseiland, terwijl onze buren hun markten met tarieven en een vergunningenpolitiek beschermden. Maar de Nederlandse mijnbouw groeide tegen de verdrukking in. In 1925 telde de Cokesfabriek Emma al zes batterijen. In Geleen was men druk doende met de voorbereiding van de Staatsmijn Maurits en het Stikstofbindingsbedrijf. Het aantal werknemers in de mijnbouw en aanverwante bedrijven steeg explosief.

In oktober 1954 werd in Beek een nieuwe cokesfabriek geopend met de naam ‘Cokes Fabriek Emma 2’.

Inmiddels zijn de mijnen verdwenen en heeft de chemische industrie een eigen plaats verworven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen