Heemkundevereniging geeft cursus over verleden Simpelveld en Bocholtz

Print
Heemkundevereniging geeft cursus over verleden Simpelveld en Bocholtz

De heemkundevereniging besteedt onder meer aandacht aan boerenbedrijven in de gemeente Simpelveld. Afbeelding: Luc Lodder

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Heemkundevereniging de Bongard start in november met een cursus waarin de geschiedenis van Simpelveld en Bocholtz centraal staat.

Diverse inwoners van de gemeente Simpelveld hebben bij de Bongard aangeklopt met de vraag of er niet een mogelijkheid is om meer te weten te komen over de eigen gemeente en het verleden ervan. De cursus bestaat uit zes modules, waarin verschillende aspecten worden belicht. Bij elke module van de cursus hoort een cursusboek.

Module 1 gaat over ‘Landarbeid: kastelen, hoeven en boerderijen’ en module 2 gaat over de politiek in de gemeente. Beide modules starten in november. De cursus wordt gegeven op dinsdagavond in de Gillishof, aan de Zandberg 20 te Bocholtz. Per module zijn twee avonden van ongeveer twee uur voorzien plus per module een excursie.

Landarbeid

In de gemeente Simpelveld liggen zowel moderne boerenbedrijven als bedrijven die nog gevestigd zijn in oude boerenpanden. Veel van deze oude boerderijen zijn inmiddels verkocht aan particulieren die er een woonhuis van gemaakt hebben of het voormalige boerenbedrijf op een andere manier proberen te exploiteren, bijvoorbeeld een restaurant een bed and breakfast, een hotel of pension. In deze module gaan deelnemers vanuit het verleden een inzicht proberen te krijgen in het boerenbedrijf in de gemeente en proberen ze duidelijk te krijgen hoe het moderne boerenleven zich afspeelt. Onderdeel van de module is een wandeling langs de boerenwoningen.

Politiek

Niets in een democratie gaat zonder de inspraak van de burgers. Op geregelde tijden worden (gemeenteraads)verkiezingen gehouden. Dan kan de burger door het uitbrengen van een stem op een partij kenbaar maken wat hij of zij graag zou willen zien bereiken in de komende periode. Ook kunnen burgers zichzelf verkiesbaar stellen. Deze module geeft een inzicht in de basis van de politiek en het functioneren van de politiek in de praktijk. De module wordt afgesloten met een bezoek aan de raadsvergadering en een bezoek aan het college van burgemeester en wethouders.

Aanmelden

Module 1 wordt gegeven op dinsdag 5 en 19 november en module 2 op 12 en 26 november. De avonden beginnen om 19.30 uur. Deelname kost 5 euro per avond. Aanmelden voor één of beide modules kan tot 28 oktober via debongard@hotmail.com.