Lezing over de ‘Slag om Aken’ in Bocholtz

Print
Lezing over de ‘Slag om Aken’ in Bocholtz

Amerikaanse GI-machinegeweerploeg in Aken, 1944. Afbeelding: archief Heemkundevereniging De Bongard

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Heemkundevereniging De Bongard Simpelveld-Bocholtz presenteert een lezing met film door Luc Wolters over de Slag om Aken. De lezing is in de zaal van Café Oud Bocholtz, Pastoor Neujeanstraat 11 te Bocholtz, op dinsdag 29 oktober en begint om 20.00 uur.

De lezing en film nemen aanwezigen mee naar de gebeurtenissen tijdens de slag om Aken en de gevolgen ervan voor bewoners in de stad en direct omgeving.

Aken was de eerste Duitse stad die de geallieerden veroverden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De, symbolische, betekenis van deze stad was groot. Aken stond niet voor niets bekend als de stad van de legendarische Karel de Grote, de stad bovendien waar tot 1531 op enkele uitzonderingen na alle Duitse koningen werden gekroond. Met name de Duitsers hechtten, tot in het hoofdkwartier van de Führer in Berlijn aan toe, grote symbolische waarde aan Aken. Dat was de reden waarom de weerstand groot was zoals de Amerikanen bij de verovering van Aken ondervonden.

Slachtoffers

Juist die grote weerstand zorgde aan de andere kant van de grens, in Bocholtz en Simpelveld, voor een aantal slachtoffers, die ná de bevrijding overleden. Mensen voelden zich veilig na de bevrijding en richtten hun aandacht op Aken. Tijdens de lezing is er ook aandacht voor de Duitse buren, van wie velen ongewild in oorlogsgeweld beland waren en die grote offers moesten brengen. De stad werd voor een groot deel in puin geschoten, waarbij honderden slachtoffers te betreuren waren. Nog jaren na de oorlog werd in de kapotte stad puin geruimd en moest heropbouw plaatsvinden.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van twee euro.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen