Week 6 van de Limburgse bevrijding: Wanssum moet langer wachten en Maastricht wordt centrum voor strijdkrachten

In de week van 18 tot 24 oktober 1944 rukken de geallieerden in het noorden van Limburg op richting Duitsland. Ysselsteyn, Heide, Venray en Leunen worden bevrijd, maar Wanssum zal nog een maand moeten wachten. In het zuiden is Vaals de laatste plaats die bevrijd wordt.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week

18 oktober: Heide, Venray, Ysselsteyn. 19 oktober: Leunen. 20 oktober: Vaals

Verzetsman sterft als militair in Slag om Aken

AKEN, woensdag 18 oktober. Jan Rijnders, geboren in Valkenswaard, duikt tijdens de oorlog onder en is actief in het georganiseerde verzet. Na de bevrijding van Limburg meldt hij zich voor militaire dienst. De belastingconsulent mag bij een Amerikaans legeronderdeel zijn training volgen. In Aken wordt hij tijdens een wachtronde slachtoffer van een fragmentatiebom. Jan Rijnders is 24 jaar oud.

Lees hier alle verhalen in onze serie over 75 jaar bevrijding.

Wanssum moet langer wachten op bevrijding

WANSSUM, vrijdag 20 oktober. De Duitsers blazen de silo van het landbouwbelang van Wanssum op. Ook de malerij en de loodsen worden vernield. ‘Wanssums welvaart is verwoest’, schrijft de directeur van het landbouwbelang Piet van Els in zijn dagboek. Het lijkt erop dat de Duitsers zich nu snel zullen terugtrekken, maar Wanssum wordt pas een maand later bevrijd op 25 november. Op 3 januari 1945 komen de Duitsers zelfs weer even terug.

© Frans Welters

‘Goede’ Duitser wordt onteigend na bevrijding

VAALS, vrijdag 20 oktober. Als laatste Zuid-Limburgse plaats wordt Vaals bevrijd. De bevrijding is een ramp voor Otto von der Mosel, bewoner van Kasteel Vaalsbroek. Otto is een sympathieke, dove man van 72 jaar. Een Rijksduitser met een afkeer van nazi’s. Hij weigert de hele oorlog nazivlaggen op te hangen en koopt vlees bij de Joodse slager. Maar Von der Mosel wordt toch onteigend. Het kasteel, een molen en nog veel meer wordt in beslag genomen. Ook zijn aandelen in een Mexicaanse spoorweg. Later wordt Von der Mosel in ere hersteld, maar het kasteel krijgt hij niet meer terug. Hij overlijdt in 1953.

Lees ook: Week 5 van de Limburgse bevrijding: Opmars geallieerden valt stil en Nijmegenaren vluchten naar Weert

Maastricht centrum voor geallieerde strijdkrachten

MAASTRICHT, zondag 22 oktober. Maastricht wordt commandocentrum van het Amerikaanse 9de Leger. Het hoofdkwartier is in de Tapijnkazerne en het Veldekecollege. Amerikaanse generaal en geallieerd opperbevelhebber Dwight Eisenhower, generaal Omar Bradley, de ­Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery en luchtmachtcommandant Arthur Tedder houden in Maastricht strategische besprekingen.

© US Army Center for Military History

Luister ook naar de vierde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Nic Wilms uit Broeksittard (91): „Met de bevrijding begon bij ons pas de oorlog”. Luister hier de andere podcasts in deze serie.