Aanvoerder boerenprotest: ‘Kabinet wil burgeroorlog’

Print
Aanvoerder boerenprotest: ‘Kabinet wil burgeroorlog’

Afbeelding: ANP

Het kabinet is uit op een „civil war” (burgeroorlog) met boeren, en schuwt niet daarvoor het leger in te zetten.

Dat zei Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force woensdag tegen demonstrerende boeren in Den Haag.

Volg hier het liveblog

Een boze Van Keimpema sprak de boeren toe bij de Koekamp, naast het Malieveld. „Rutte heeft zich laf teruggetrokken”, zei ze over de premier. „Zoals de meesten van dit kabinet, achter een muur van geweld, intimidatie en uitlokking”, aldus Van Keimpema tegen de menigte, die onder meer „mietjes” en „homo’s” scandeerde.

Lees ook: Video: Boerenprotest legt Den Haag lam

Van Keimpema verwees naar een protest in Groningen maandag, waarbij de deur van het provinciehuis werd geforceerd met een tractor. „Schaam je, dacht ik, schaam je kabinet, ministers, parlementsleden, en provinciaal bestuur. Dat jullie boeren, door ze te schofferen, kleineren en elimineren zo tot woede en wanhoop hebben gedreven.”

Lees ook: Boerenprotest Groningen loopt uit de hand: ME staat klaar om in te grijpen, boer gearresteerd

De boeren gaan „niets meer inleveren” om de stikstof in natuurgebieden terug te dringen, verklaarde Van Keimpema. „Jullie hebben problemen veroorzaakt, los het dan ook even lekker zelf op.”

Als het kabinet „vasthoudt aan zijn plan om de boeren op te ruimen” dan trekken de demonstranten volgende keer op naar het Binnenhof, dreigde de actieleider. „Dan zal een heel groot deel van de Nederlandse bevolking hier ook staan. Zij hielpen jullie al het Malieveld op, en ze helpen ons dan het Plein op.”

Video: ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen