Gratis echo bij open dag rond buikslagaders in VieCuri

Print
Gratis echo bij open dag rond buikslagaders in VieCuri

Afbeelding: Stefan Koopmans

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Mensen die risico lopen op een verwijding van de buikslagaders (aneurysma) kunnen gratis een echoscreening laten maken in ziekenhuis VieCuri in Venlo. Dat kan tijdens een open dag op zaterdag 23 november.

Vooral mannen ouder dan 65 jaar lopen verhoogd risico op een aneurysma. Een op de twintig van hen krijgt ermee te maken. Tot de risicogroep behoren (ex-)rokers, mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte of overgewicht, naaste familieleden van een aneurysma-patiënt of mensen met hoge bloeddruk.

Een verwijding van de buikslagader is een veel voorkomende aandoening. Als een grote verwijding niet wordt behandeld, kan deze mogelijk doorbreken met een ernstige levensbedreigende bloeding tot gevolg. De helft van de patiënten met een scheur overlijdt voor ze het ziekenhuis bereiken. Een verwijding van de buikslagader geeft in principe geen klachten. Meestal wordt een aneurysma dan ook bij toeval ontdekt, wanneer om andere redenen een onderzoek plaatsvindt.

Tijdens de open dag zijn er stands met informatie en er zijn lezingen. De echoscreening duurt ongeveer 10 minuten. Aanmelden kan door een mail te sturen naar vaatchirurgie@viecuri.nl.