Turkije schort opmars Syrië 5 dagen op na deal met VS

Print
Turkije schort opmars Syrië 5 dagen op na deal met VS

Erdogan. Afbeelding: EPA

Turkije stopt de komende vijf dagen met de opmars in Syrië. De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zijn donderdag een deal overeengekomen over een rustperiode rond de Turkse inval in Noord-Syrië.

De afspraak houdt in dat de Turken hun activiteiten in Syrië voor 120 uur opschorten zodat de Koerdische YPG-troepen zich kunnen terugtrekken. Alle militaire operaties worden stilgelegd, zo maakte Pence bekend. De Verenigde Staten zullen een ‘geordende terugtrekking’ van de YPG-strijders uit de zogeheten ‘veilige zone’ faciliteren.

‘Geweldig nieuws’

President Donald Trump sprak van geweldig nieuws uit Turkije. ‘Miljoenen levens gespaard’, twitterde Trump.

Vorige week vielen Turkse troepen Noord-Syrië binnen om de, volgens Erdogan, ‘Koerdische YPG-terroristen’ te verdrijven. De Turkse leider wilde een bufferzone creëren. De inval gebeurde nadat president Donald Trump zijn troepen uit dat gebied terugtrok, ondanks eerdere samenwerking met de YPG tegen IS-strijders.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen