Durpswinkel Simpelveld zoekt vrijwilligers voor hulp bij ‘thuisadministratie’

Print
Durpswinkel Simpelveld zoekt vrijwilligers voor hulp bij ‘thuisadministratie’

Afbeelding: Luc Lodder

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

D’r Durpswinkel in Simpelveld is op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen met het invullen van formulieren, ordenen van post en het aanvragen van regelingen.

Het invullen van een formulier of het ordenen van je administratie kan een hele opgave zijn. Er zijn genoeg mensen die daar moeite mee hebben. D’r Durpswinkel kan dan hulp bieden. Dionne Loneus is een van de vrijwilligers die inwoners helpt om hun thuisadministratie op orde te krijgen. Ook helpen zij en haar collega vrijwilligers mensen om zicht te krijgen op hun eventuele schulden, in samenwerking met maatschappelijk werk. Maar zij kan nog wel wat ‘collega vrijwilligers’ gebruiken.

Nieuwe invulling

Dionne: „Ik heb altijd administratief werk gedaan, maar ben door een ziekte blijvend afgekeurd. Toch wil ik niets liever dan zinvol bezig zijn. Mijn kinderen gaan straks hele dagen naar school en met dit vrijwilligerswerk kan ik me voorbereiden op een nieuwe invulling van de dag. Dat geeft mij voldoening, ook omdat ik op deze manier iets kan doen voor de gemeenschap. Ik vind het fijn als ik mensen een handje kan helpen.”

De ‘Thuisadministratie’ van d’r Durpswinkel bestaat op dit moment uit zeven vrijwilligers die ingezet worden door Maatschappelijk Werk of via d’r Durpswinkel. Dionne: “Vaak komt de hulpvraag vanuit ouderen die ondersteuning nodig hebben bij het invullen van een formulier of laagdrempelig ander advies vragen. Ik kom dan eenmalig of soms vaker bij mensen thuis om hen verder op weg te helpen.”

Complex

Via Maatschappelijk Werk krijgt Dionne meestal vragen die wat complexer zijn: „Samen met de maatschappelijk werker maak ik dan een afspraak om kennis te maken en de behoefte aan hulp te bespreken. Enige kennis van regelgeving en budgettering is wel nodig omdat je mensen soms helpt bij de aanvraag van bijvoorbeeld toeslagen of bijzondere bijstand. Daarnaast geven we tips over besparing of budget adviezen. Meestal maken we met mensen een budgetplan om hun in- en uitgaven inzichtelijk te maken.”

Keuzes

Alle vrijwilligers worden geïnstrueerd en begeleid door Maatschappelijk Werk. Zij bepalen zelf hoeveel tijd ze in de ondersteuning willen investeren en hoeveel aanvragen ze willen behandelen. Als vrijwilliger is het belangrijk oog te hebben voor het sociale aspect en ruimdenkend te zijn. „Vrijwilligers komen bij mensen thuis, die leven invullen zoals zij dit zelf willen en maken keuzes die misschien niet overeenkomen met de keuzes dei vrijwilligers zouden maken. Soms lukken trajecten niet, omdat mensen afhaken of niet mee willen of kunnen. Dit moeten vrijwilliger kunnen accepteren en loslaten. Ook daarbij kan Maatschappelijk Werk ondersteunen.”

Informatie en aanmelden

Bij vragen kunnen vrijwilligers altijd terugvallen op de maatschappelijk werkers. Eenmaal per kwartaal is er een gezamenlijk overleg met de andere vrijwilligers. Daarnaast biedt Impuls trainingen aan.

Voor meer informatie of aanmelden: d’r Durpswinkel, tel. 045-5442877 of info@durpswinkel.nl. D’r Durpswinkel is gevestigd in de Rode Beuk, Kloosterstraat 131 in Simpelveld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen