Eerste wasbeer gevangen in speciale sardientjes-vangkooi

Print

Eerste wasbeertje gevangen. Video: De Limburger

Schinveld / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Voor het eerst is in Limburg een wasbeer gevangen in een speciaal daarvoor geplaatste vangkooi. Het dier werd vrijdag in Schinveld gevangen. De wasbeer is in Stein overgedragen aan de opvangstichting AAP.

Drie wasberen die al eerder in de val liepen, waren bijvangst van beverrat-bestrijders van het Waterschap Limburg.

De Zoogdiervereniging is afgelopen maand begonnen met het vangen van wilde wasberen in de provincie Limburg. Op verzoek van de provincie, verantwoordelijk voor faunabeheer, zijn dertig speciale vangkooien uitgezet om de wasbeer op diervriendelijke wijze te verwijderen.

De wasbeer komt van oorsprong niet voor in Limburg en volgens EU-regels moet er alles aan gedaan worden om de diertjes weg te krijgen.

Lees ook: Sardientjes in dertig kooien om wasberen te lokken

Naar schatting komen er vijftig wasberen voor in Limburg, met name in en rond Maastricht en Sittard-Geleen. De uitgezette kooien zijn langwerpig en gemaakt van hout. Daar wordt een blikje sardientjes in geplaatst, waarin een gaatje is geboord. De geur moet de wasbeer verleiden de kooi in te gaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen