Blaasmuziek

Noël Lebens: ‘Limburgse Bondsconcoursen op de schop’

Print
Noël Lebens: ‘Limburgse Bondsconcoursen op de schop’

Archieffoto uit 2014 toen de koninklijke harmonie van Heer en de koninklijke harmonie van Gronsveld in de Greune Zaol in Wolder een concert gaven ter voorbereiding op het bondsconcours. Afbeelding: Harry Heuts

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Banholt / Maastricht / Itteren / Well / Maasbree / Oirlo / Elsloo -

In een interview met muziekvakblad Klankwijzer liet LBM-voorzitter Noël Lebens weten dat de bond de concoursen op de schop gaat nemen. Zo worden de wedstrijden per 2020 in het laatste weekend van oktober en het eerste weekend van november gehouden.

Reden voor die data, is dat veel Limburgse muzikanten de herfstvakantie tegenwoordig gebruiken om een weekje weg te gaan of met hun instrument te vinden zijn op een van de vele podia van de talrijke Oktoberfeesten. Waar vroeger orkesten flink konden repeteren voor de bondsconcoursen in de herfstvakantie, is dat vanwege andere interesses lastig geworden, vertelt Lebens tegen Klankwijzer.

Vlag

Op zondag 20 en 27 oktober zijn de jaarlijkse concertconcoursen onder de vlag van de Limburgse Bond Muziekgezelschappen (LBM). Plaats van handeling is TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Vijf harmonieën, vijf fanfares en één brassband stappen het podium op.

Op zondag 20 oktober staan de harmonieën Koninklijk Erkende Harmonie Amicitia (Banholt), Harmonie St.-Michaël (Heugem-Maastricht), Harmonie De Vriendenkring (Well), Fanfare St.-Aldegondis (Maasbree) en Brass Band Merum (Herten) op het programma.

Op zondag 27 oktober is het de beurt aan fanfares Muziek Vereniging Ons Genoegen (Oirlo), Fanfare De Maasgalm (Elsloo), Fanfare Sint Cecilia (Herten), Fanfare St.-Joseph (Pey) en de harmonieën Harmonie Amicitia (Vilt-Valkenburg aan de Geul) en Koninklijke Harmonie St.-Cecilia (Hoeselt-België).