Roemenen opgepakt voor beroving bejaarden bij meerdere pinautomaten in Limburg

Print
Roemenen opgepakt voor beroving bejaarden bij meerdere pinautomaten in Limburg

De arrestatie van een van de Roemenen. Afbeelding: ED/Bert Jansen

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk / Roggel / Grubbenvorst / Lottum / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo -

Met de arrestatie van drie jonge Roemenen heeft de politie acht hondsbrutale straatroven op vaak hoogbejaarde mensen bij pinautomaten in Limburg kunnen oplossen. De overvallers sloegen In Limburg tussen maart en juli hun slag in Weert, Nederweert, Roggel, Grubbenvorst, Lottum, Horst, Maasbree en Wanssum.

In diezelfde periode beroofden zij in negentien andere plaatsen in Zuid-Nederland ouderen - het jongste slachtoffer was zeventig jaar - van geld. Het merendeel van de gedupeerden wandelde met een rollator of liep op krukken.

De werkwijze van de drie, die meestal samen op pad gingen, was steevast dezelfde. Ze hielden zich op in de buurt van pinautomaten. Zodra een beoogd slachtoffer de pincode had ingevoerd, duwden ze deze persoon opzij, tikten een bedrag in en kozen het hazenpad. Meestal pinden ze 800 euro. De dieven schrokken er in enkele gevallen niet voor terug om de bejaarden te slaan of hen te bedreigen.

De politie van Noord-Brabant kon het trio begin juli in Deurne aanhouden na een tip van collega’s uit Limburg. Die waren de Roemenen op het spoor gekomen via telefoongegevens. Ze bleken alleen al in de week voor hun arrestatie veertien keer hun slag te hebben geslagen.

Levensstijl

De drie in Duitsland wonende verdachten zitten sinds juli in de cel. Ze stonden vrijdag tijdens een voorbereidende zitting voor de rechter in Den Bosch. Advocaat Popusco van een van de verdachten wierp de opmerkelijke vraag op of zijn cliënt wel iets verweten kan worden. Hij zou als Roma-zigeuner zijn opgevoed met het idee dat misdaad mag. „De politie heeft het altijd over de werkwijze, de modus operandi. Maar deze overvallen zijn een modus vivendi, een levensstijl. Mijn cliënt vond dit normaal gedrag, hij weet niet beter. Hij ging met tien jaar al met zijn opa op het dievenpad”, zei de Amsterdamse raadsman.

De rechtbank wees het verzoek om zijn cliënt te laten onderzoeken door een gedragsdeskundige af. De drie verdachten blijven in de cel. De zaak komt begin februari 2020 inhoudelijk voor de rechter.