Oorlogsverhaal

Geslaagde première Levesloop en trug

Print
Geslaagde première Levesloop en trug

De evacuees zijn zichtbaar aangeslagen na de terugkeer in de vernielde en geplunderde eigen omgeving. Afbeelding: Jos Gröniger

Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

Voor een volle tribune met genodigden en andere belangstellenden is vrijdagavond het theaterstuk Lèvesloop en trug in première gegaan. Op een mystiek ogende set van Roepaen in Ottersum vertolkten 26 acteurs uit de grensregio het oorlogsverhaal waarin de evacuatie van de Middelaarse zussen Janssen Nellie, Lenie, Fien en Mimi Janssen de rode draad was.

De première volgde na een week met drie try-outs. En die waren nodig. ,,We hebben toch na donderdagavond een paar dingen aangepast”, vertelde Lisette Wijnen, die de rol van de oude Nellie Janssen speelde. Samen met haar collega’s werd zij op het binnenterrein van Roepaen door kennissen en familie gefeliciteerd met de geslaagde première. Want de uitvoering van Lèvesloop en trug (een initiatief van Tineke Rabau) mag dan geleid zijn door de Almeloërs Bia Sarton en Fred Hoskes van de stichting Tijdslijn, het gros van de acteurs komt uit de streek waarin het oorlogsverhaal zich afspeelt. Voor die amateuracteurs was de uitvoering een spoedklus. Na de aankondiging van het muziektheater begin die jaar en de audities vlak voor de zomer statten de repetities eind augustus. In minder dan twee maanden bereidden de artiesten zich voor. Drie maal per week draafden zij op voor de repetities.

In oktober 1944 werden tachtig duizend Limburgers gesommeerd te evacueren. Zo ook de inwoners van Middelaar en Ottersum. De Middelaarse Mimi Janssen (gespeeld door Iet Siebers en Anouk Reintjes) hield van de gebeurtenissen voor en tijdens de evacuatie een dagboek bij. In het openlucht decor van Roepaen switchte het verhaal naar de verschillende momenten. Als opgroeiende jeugd waren de zussen Janssen getuigen van gebeurtenissen zoals het verraad van pastoor Veugelers (Jan Jansen) en de deportatie van vader Moelaard en zoon Erik (respectievelijk Henk Lietmeyer en Jorn Aalders). Als overledenen blikten de zussen terug, en vertelden jaren later hun verhaal. Lèvesloop en trug werd muzikaal begeleid door een team dat geleid werd door Manuel Hermsen. Zo werd een prima balans gevonden tussen toneel en muziek.

Opvallend was de overschakeling tussen het dialect en het ABN. De acteurs bleken niet allemaal het streekdialect te beheersen. Aanvankelijk stelden de initiatiefnemers eisen aan het spreken van dialect. Na enkele audities lieten zij die eis vallen, en daarmee werd onbewust onderstreept dat de taal waarin het toneelspel opgevoerd wordt ondergeschikt is aan de boodschap van het 75 jaar oude oorlogsverhaal.

Regisseuse Bia Sarton toonde zich trots op de spelers en muzikanten. ,,Geweldig wat jullie hebben gedaan. Ongelooflijk” sprak zij hen toe. De Almelose was opgelucht na de geslaagde première. ,,Het liep allemaal prima vanavond. Het is niet zo dat ik twijfelde maar ik was wel onrustig nu het grote moment naderde.”

Lèvesloop en trug wordt vanavond en van dinsdag tot en met zaterdag opgevoerd. De voorstellingen bij Roepaen in Ottersum beginnen telkens om 20.00 uur. Zie ook www.levesloop.nl.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen