VS-troepen uit Syrië verplaatst naar Irak

Print
VS-troepen uit Syrië verplaatst naar Irak

Amerikaanse troepen op terugtocht in het noordoosten van Syrië. Afbeelding: AD/AP

De ongeveer 1000 Amerikaanse militairen die uit het noorden van Syrië worden teruggetrokken, worden verplaatst naar het westen van Irak. Daar gaan ze door met de campagne tegen IS-strijders en helpen ze met de verdediging van Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gezegd.

Volgens Esper is de terugtocht eerder ,,een kwestie van weken dan van dagen’’ en wordt deze via vliegtuigen en konvooien uitgevoerd.

Turkije viel vorige week het noordoosten van Syrië binnen om Koerdische milities te verdrijven en een gebied te creëren voor Syrische vluchtelingen die nu nog worden opgevangen in Turkije. Deze operatie begon nadat de Amerikaanse president Trump zijn troepen uit het gebied had teruggetrokken.

Lees ook: Koerden: ‘We hebben geen vrienden, alleen de bergen’

Donderdag kwamen Turkije en de VS een wapenstilstand overeen. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen