Bisschop Harrie Smeets brengt bezoek aan Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht

Print
Bisschop Harrie Smeets brengt bezoek aan Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht

Oud-schipper Nico van Lent (rechts) in gesprek met bisschop Harrie Smeets. Afbeelding: Noud van der Zee

Maasbracht -

Bisschop Harrie Smeets heeft zondagmorgen een bezoek gebracht aan het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht. Hij werd vergezeld door pastoor Lambert Creemers en kapelaan Ralf Schreiber van de parochiefederatie Maasbracht. Oud-schipper Nico van Lent verzorgde een rondleiding.

In december 2018 werd Harrie Smeets (57) benoemd tot nieuwe bisschop van Roermond. In het kader van een kennismakingsronde bracht hij zondagmorgen een bezoek aan het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht. „In mijn eerste jaar als bisschop wil ik in Limburg, en dus ook in Maasbracht eens goed rondkijken”, vertelde de bisschop bij zijn aankomst in het scheepvaartmuseum aan de Havenstraat.

Oud-schipper Nico van Lent leidde het gezelschap rond in het geheel vernieuwde museum. Hij vertelde onder meer over het schepenkerkhof in de Maasbrachter binnenhaven. Op 30 september 1944 moesten 250 schippersgezinnen in allerijl hun biezen pakken. Tientallen schepen werden in de haven van Maasbracht door de Duitse bezetter tot ontploffing gebracht. De bisschop vertelde dat het verhaal over deze grote scheepsramp geheel nieuw voor hem was. Hij had er nog nooit over gehoord en was danig onder de indruk van het gebeurde, in 2019 precies 75 jaar geleden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen