Onthulling lessenaar symbolisch moment in renovatie Slot Schaesberg

Print
Onthulling lessenaar symbolisch moment in renovatie Slot Schaesberg

Vlnr: Stefan Tackenberg, Nick Custers, Sven Vroomen van Relim bij de lessenaar. Daarnaast Ben Bringmann (als Frans Erens verkleed), Twan Brouns en Ronald van den Eijnden van Stichting Heerlyckheyt Schaesberg. Afbeelding: Françoise Petersen

Schaesberg -

In 1919 omschrijft de schrijver Frans Erens in zijn verhaal ‘De Boom’ een meer dan driehonderd jaar oude eikenboom die voor Slot Schaesberg stond en toen werd gekapt: „Hij was de heilige boom, die geboren was met het kasteel”. Daarbij omschrijft Erens het kappen van de boom en de weerstand die de eeuwenoude eik hierbij biedt tot in de details.

De eikenboom stond voor het oude poortgebouw van de voorhoeve. Op vijftig meter afstand van het te restaureren poortgebouw staat tegenwoordig een nieuwe eikenboom. Gekozen is om daar een lessenaar met plaquette met tekstfragmenten uit het verhaal De Boom bij te plaatsen. Dit monument is door Stichting Heerlyckheyt Schaesberg en Relim zondag 20 oktober onthuld. Het is een herinnering aan Frans Erens en de eik die precies honderd jaar geleden zijn laatste strijd streed.

Onthulling lessenaar symbolisch moment in renovatie Slot Schaesberg
Op de lezenaar staan tekstfragmenten uit De Boom. Foto: Françoise Petersen

Geduld

Inmiddels is de restauratie van Slot Schaesberg al een paar jaar bezig. „Om het op een historische en wetenschappelijk verantwoorde wijze te herbouwen, moet men geduldig zijn”, vertelt René Seijben van BOEi (Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed). „Deze maand worden buispalen geplaatst, die de ondergrond stabieler maakt. Als het kasteel eind deze maand gesloten wordt, kan er een nieuwe fundering van beton worden geplaatst. Na de vorstperiode, omstreeks april, begint het metselwerk. We proberen alles zo goed mogelijk na te bootsen, zoals het in 1650 was. Om dit te kunnen doen, zijn er ook monsters genomen van het oude mortel, zodat we met dezelfde samenstelling het metselwerk kunnen uitvoeren. Dat wordt uitgevoerd met kalkzandmortel en dat droogt niet zo snel als het metselwerk van tegenwoordig. Daar moeten we dus rekening mee houden. Ondertussen staan we echter niet stil. Dingen die we al kunnen regelen, pakken we aan. Binnenkort wordt natuursteen geleverd uit een Belgische groeve. Daarmee gaat de steenhouwer al aan de slag.”

Sociaal project

Het doel van Stichting Landgoed Slot Schaesberg komt op deze wijze steeds dichterbij. Door het kasteel en de hoeve steen voor steen te herbouwen wordt de cultuurhistorische, economische, maar ook maatschappelijke waarde onder een breed publiek verspreid. Bezoekers kunnen alles te weten komen over het bouwen in de 17e eeuw. De regio komt extra onder de aandacht en door mensen met een beperking of achterstand actief bij het project te betrekken, heeft het zich ook ontwikkeld tot sociaal project.

Kennismaken

De voorbereidingen voor de moes- ofwel nutstuin is in 2015 op het grote L-vormige eiland achter het kasteel gestart en is inmiddels afgerond. Bezoekers kunnen de twaalf hofjes met onder andere bloemen en kruiden bezoeken. In 2016 is een omloop op het bouwterrein gemaakt, waardoor de restanten van het slot volledig zichtbaar zijn gemaakt voor publiek. Er is een stalen trap geplaatst, waardoor de toren bereikt kan worden en bezoekers kunnen genieten van een mooi uitzicht. Ook aan de kinderboerderij en het ambachtendorp is hard gewerkt.

Zelfs nu Slot Schaesberg nog niet volledig gerestaureerd is, brengt het de samenleving al bij elkaar. „Ook al moeten we nog een paar jaar geduld uitoefenen tot het klaar is. We kijken er toch al naar uit!”, besluit Seijben enthousiast.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →