Fortuna door de ogen van Gé Pfennings

Print
Fortuna door de ogen van Gé Pfennings

Gé (rechts) met zijn vader Bob.

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Hoe is de stand op de Fortuna-barometer? Vandaag Fortuna Sittard door de ogen van supporter Gé Pfennings.

Hij was zes jaar toen de nu 31-jarige Gé Pfennings met Fortuna in aanraking kwam. Af en toe mocht hij met zijn vader mee naar het stadion, maar als dat niet zo was, lag hij stiekem onder de dekens naar de radio te luisteren. “Dit tot grote frustratie van mijn moeder”, zegt Pfennings met een lach. “Ik moest natuurlijk allang slapen als Fortuna voetbalde.” De liefde werd van vader op zoon overgebracht. “Mijn vader Bob was in de jaren negentig en beginjaren 2000 bestuurslid van de sympathisanten en nam mij mee naar de Baandert. Zo heb ik mogen proeven aan Fortuna en vervolgens is het virus nooit meer weggegaan.”

Pas in 2012 werd Pfennings zelf sympathisant. Daarvoor had hij nooit een seizoenkaart vanwege studie en werk elders. “In die periode ging ik alleen kijken wanneer het kon. Tijdens mijn studententijd in Rotterdam heb ik vaak met oortjes in de kroeg staan juichen voor Fortuna. Mijn telefoon in mijn ene hand en een biertje in de andere. Tot grote hilariteit van mijn vrienden.” Als Pfennings terugkomt naar Sittard is hij wel wekelijks in het stadion te vinden en treedt hij in de voetsporen van zijn vader door ook bestuurslid van de sympathisanten te worden. “Ik ben twee jaar lang secretaris geweest. Dat was een mooie tijd ondanks dat het sportief met Fortuna minder ging. Samen met de overige bestuursleden hebben we in die periode het aantal sympathisanten naar driehonderd gebracht. Dat deden we door mensen enthousiast te maken waardoor ze weer betrokken raakten bij de club.”

Fortuna betekent voor Pfennings meer dan alleen voetbal. “Het is ontspanning en een vader-zoon uitje. Ik heb dit jaar geen seizoenkaart en probeer op verschillende tribunes wedstrijden mee te pikken. Als het niet mogelijk is om een los kaartje te kopen, kijk ik naar Fox. Soms tot frustratie van mijn vriendin, maar in mijn persoonlijke leven moet alles wijken voor Fortuna”, legt hij uit. Zijn fanatisme is vaak groot. “Er zijn sommige mensen die niet naast me willen zitten tijdens wedstrijden.” Pfennings woont in Maastricht, maar als Sittardenaar is dat geen straf meer. “Ik merk dat het nu leuker is dan een paar jaar geleden. MVV-fans komen regelmatig vragen hoe het met Fortuna gaat. Als eentje promoveert of degradeert zal de rivaliteit wel weer aanwakkeren.”

Zijn mooiste Fortuna herinnering is de promotie van twee jaar geleden. “Dat was zo onverwacht. Als bestuurslid van de sympathisanten stond ik dichtbij het bestuur van Fortuna en de spelersgroep. Iedereen was vol ongeloof en greep elkaar vast.” Pfennings herinnert zich vooral de week toen Fortuna met 1-0 de belangrijke uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles won en op maandag met 1-1 gelijkspeelde tegen RKC. “Na Go Ahead wist je dat je het zelf in de hand had, maar toen kwam die wedstrijd van Jong Ajax tegen NEC die moest overgespeeld worden en ontsnapte Fortuna bij RKC. Ik heb het als een rollercoaster beleefd. Dat ze het uiteindelijk haalden, die blijdschap was waanzinnig.” Dit seizoen is Pfennings sinds de overwinning op Feyenoord positief gestemd over handhaving. “Ik heb veel positieve punten gezien en de jongens hebben handhaving zelf in de hand. Het gaat goedkomen, het team weet zich steeds beter te vinden en als de blessures minder worden dan kan dat een positief effect geven en blijft Fortuna in de eredivisie.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen