‘Slapen is prima, maar er zijn dingen waar ik beter in ben’

Print
‘Slapen is prima, maar er zijn dingen waar ik beter in ben’

Afbeelding: De Limburger

Een van mijn vrienden houdt veel van slapen en is er ook best goed in. Zonder hem af te schilderen als een luie gast (want dat is ’ie zeker niet): hij kan zich oprecht verheugen op het moment dat hij ’s avonds zijn bed inkruipt. Hij stuurt mij een appje (‘slaap zacht’) waarmee hij de dag afsluit, draait zich om en is vertrokken.

Althans zo stel ik me dat voor, want ik kan daarna nog hele verhalen op de app slingeren, een reactie volgt pas de volgende ochtend. Als een uurtje of acht later, of meer als de wekker het toelaat, zijn ogen weer opengaan en hij vol energie begint aan een nieuwe dag.

Ik heb hier één woord voor: jaloersmakend… Want sinds ik de kinderen heb, is mijn nachtrust een puinhoop. Jaren van te laat naar bed gaan, vroeg opstaan en onderbrekingen midden in de nacht, hebben het begrip slapen een nieuwe dimensie gegeven.

Mijn lichaam en geest hebben er een soort haat-liefde-verhouding mee: slapen is prima, maar er zijn dingen waar ik beter in ben en die ik liever doe. We moeten zoveel in een dag stoppen, dat slapen soms zonde van de tijd lijkt.

Eén keer in de zoveel weken haal ik de schade in. Dan crash ik tegelijk met oudste zoon om kwart over negen en kan ik er weer tegenaan. Voor de tussenliggende dagen maak ik mezelf wijs dat je met energiedrank ook de dag doorkomt.

Het L-magazine gaat deze week over slapen. Over dromen, knuffels, hip beddengoed en snurken. En waarom? Nou, straks mag je de klok weer terugzetten en dus kun je zondag een uur langer blijven liggen. Tenzij een stel kinderen lak heeft aan zomer- en wintertijd zoals in huize Flier.

Fijn weekend!

De verhalen in L-magazine lees je hier.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →