Nieuwe Opstaeker ‘ode’ aan de vastelaoveskater

Print
Nieuwe Opstaeker ‘ode’ aan de vastelaoveskater

De nieuwe Opstaeker. Afbeelding: FotoKino Linders

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De nieuwe Opstaeker is volgens ontwerper Ruud Simons een ‘ode’ aan de kater. Namens de vijf stadsdeelverenigingen gaf vastelaovesgezelschap De Wortelepin aan de Blerickse kunstenaar de opdracht om de nieuwe carnavalsspeld te maken.

Het hoofd van de carnavalist bruist met vastelaovend van creativiteit, maar heeft het ook zwaar te verduren. Simons: „We toveren de meest fantasievolle creaties onder onze muts uit. De wildste ideeën ontstaan en komen tot uitdrukking in kostuums, geschminkte gezichten, hoeden en optochtwagens. Maar zoals alles in het leven is er ook een keerzijde. Met al dat gefeest kan het zijn dat je ‘s anderendaags opstaat met een bonkende hoofdpijn onder de muts. De alcohol toont dan zijn valse karakter. Paracetamol, een flinke sloot koffie en een geroosterd boterhammetje zijn nodig om het lijf op te peppen voor weer een nieuwe dag van muziek en dans. En opeens hoor je dan weer: ‘Schöd d’r mich nog eine in, ik vind det grei zoë lekker…”.

Waardering

D’n Opstaeker is een soort broche waarmee de dragers hun waardering tonen voor de vele vrijwilligers die carnavalsactiviteiten organiseren in de stadsdelen Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld en Arcen en Velden. Daarnaast is de opbrengst ervan een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen in de gemeente.

Ruud Simons (57) maakt twee- en driedimensionaal werk uit allerlei materialen. Hij is onder meer bekend van de Circle of Influence op het Gelreplein in Venlo en het bronzen beeldje De Vastelaoves Geis, de trofee voor de winnaar van de Blerickse optocht.

De nieuwe Opstaeker wordt maandag 11 november op Elf van Elf in Venlo gepresenteerd en is vanaf die datum ook te koop bij de verschillende vastelaovesverenigingen en tijdens carnavalsactiviteiten in de gemeente.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen