Amsterdam

Overnamestrijd om maaltijdbezorger Just Eat

Print
Overnamestrijd om maaltijdbezorger Just Eat

Afbeelding: iStock

Technologiefonds Prosus heeft een overnamestrijd ontketend rondom maaltijdbezorger Just Eat.

De recent aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming heeft 4,9 miljard pond, omgerekend zo’n 5,7 miljard euro, over voor het Britse bedrijf, dat het bod overtuigend afwijst. Het bod van Prosus is 20 procent hoger dan dat van Takeaway op Just Eat.

Prosus, het dochterbedrijf van de Zuid-Afrikaanse media- en techreus Naspers, benaderde het bestuur van Just Eat onlangs om een overname te bespreken. Tot een vergelijk kwam het echter niet en drie biedingen werden afgewezen. Dus besloot Prosus door te zetten met een vijandig bod en de laatste prijs, van 7,10 pond per aandeel in contanten, direct voor te leggen aan de aandeelhouders.

Afgewezen

Just Eat heeft het „ongevraagde bod” van Prosus inmiddels in een verklaring resoluut afgewezen. Ze roepen hun aandeelhouders ook op niet op het bod van de investeerder in te gaan. Just Eat noemt de door Prosus geboden prijs te laag. Het aanbod van Takeaway zou meer waarde bieden.

Topman Bob van Dijk van Prosus vindt de stap echter niet vijandig. „We denken dat veel aandeelhouders hier interesse in hebben en willen het hun voorleggen.” Prosus zegt met zijn bod in contanten zekerheid te bieden aan aandeelhouders van Just Eat. Die zekerheid biedt Takeaway, dat de overname grotendeels in aandelen wilde voldoen en sprak van een fusie, volgens de investeerder niet.

Prosus wijst bovendien op zijn geloof in het hebben van eigen bezorgers zoals Just Eat die heeft. Takeaway-topman Jitse Groen heeft meermaals gezegd daar weinig in te zien. Prosus heeft juist veel ervaring met zulke ‘hybride bezorgbedrijven’ die zowel bezorgen als een marktplaats bieden voor bedrijven die zelf bezorgen. Daar wil het fonds ook in investeren.

Belangen

Het technologiefonds heeft al belangen in een aantal vergelijkbare bedrijven, zoals Delivery Hero, iFood en Swiggy. Just Eat en iFood hebben in Brazilië een samenwerkingsverband en kennen elkaar dus goed. „We hebben om die reden regelmatig gesprekken met het bestuur van Just Eat en zouden het topmanagement grotendeels intact willen houden.” Via Delivery Hero heeft Prosus overigens indirect een klein belang in Takeaway in handen.

Takeaway reageerde niet direct op de berichtgeving. De koers van het aandeel Just Eat ging op de beurs in Londen bijna 25 procent omhoog. Prosus won 0,5 procent op het Damrak. Ook het aandeel Takeaway werd flink hoger gezet en voerde de hoofdfondsen in Amsterdam aan met een plus van 4,2 procent.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen