Rasentertainer Nico Ploum krijgt blijvende herinnering in ‘woeëntsimmer va Kirchroa’

Joost Meijs, Marc Hermans en Marc Charlier (vlnr) op de plek in de HuB waar het beeld van Nico Ploum komt te hangen. © Peter Trompetter

Nico Ploum was altijd artiest, altijd in de stemming om te zingen of voor te dragen in het Kirchröadsj. Hij was altijd op zoek naar publiek. Waar Nico was, werd gezongen. Soms was het te veel van het goede en hij werd zelfs een tijd verguisd. ‘Ouwe leem!’ schalde het ooit tijdens een Sjlajerparade door de Rodahal, toen een nieuw nummer van hem werd gespeeld. Maar: ere wie eer toekomt. De loodgieter die eigenlijk operazanger had moeten worden, krijgt nu zijn eigen borstbeeld in de HuB.

Torsten Faruhn

Ruim een jaar geleden ontstond tijdens de voorbereiding van het tweede Sjpetsiejalietètekonzeët het idee om Nico Ploum te eren. Marc Hermans, Joost Meijs en Marc Charlier, van de Stichting Kirchröadsjer Sjpetsiejalieteet, hadden de discussie rondom de naamgeving van het Martin Buberplein nog vers in het geheugen. „Waarom geen beeld?”, vroegen de heren zich af. „Een beetje naïef maar met veel enthousiasme hebben we toen een crowdfundingactie opgezet”, lacht Charlier. Inderhaast werden donateurskaarten gedrukt en uitgedeeld tijdens het concert. Ook tijdens Knipa meets Ploum in Heerlen werd geld opgehaald. En met steun van de Kerkraadse Rotary-afdeling kwam de productie van het beeld in een stroomversnelling terecht.

Details

In hun zoektocht naar kunstenaars die het beeld kunnen vervaardigen, kwam het trio uit bij Kirchröadsjer meëdsjer Maria Stams en José Fijnaut. Zij hebben in Werkplaats K een eigen atelier voor portretten, Koppig Limburg. „Beide dames hadden al een voorbeeld klaar in klei”, vertelt Meijs. Op basis daarvan gingen ze in gesprek met de familie en ontstond een dilemma: hoe laat je Nico tot zijn recht komen? „Nico is 89 jaar geworden. In welke levensfase portretteer je hem: als jongeman of op later leeftijd? Op veel foto’s staat hij bovendien lachend of zingend. Zó kent iedereen hem, maar een borstbeeld met open mond is geen gezicht”, legt hij uit. Het was voor het drietal raar om Nico met gesloten mond te zien. „Daar moesten we erg aan wennen”, vult Hermans aan. „Daarnaast ging het met name om héél kleine details, een millimeter minder haar hier en een rimpel daar.” Uiteindelijk leek het beeld ineens veel meer op de kleine zanger, tot tevredenheid van het trio en de familie.

Belang voor dialect

Kirchröadsjer Meëdsjer is een evergreen in Limburg. Dat nummer kennen ze van Maastricht tot in Venlo”, vertelt Hermans die met Ummer d‘r Neaver in Venlo ooit aangekondigd werd als ‘jongens uit de stad van Nico Ploum’. „In Kerkrade hebben we vaak geen idee wat Nico voor indruk heeft gemaakt, ook buiten de stadsgrenzen. Hij bezong en beschreef zijn heemet. Hij was een romanticus pur sang, die zwermde van zijn stad. Hij verwoordde veel jeugdherinneringen en die nostalgie spreekt mensen aan.” Hermans doelt niet alleen over zijn bijdrage aan de Kerkraadse carnavalscultuur. Ook zijn belang voor het dialect is volgens hem niet te onderschatten. „Onze taal is onderdeel van ons DNA, onze identiteit. Er zijn naar schatting in deze streek nog 40.000 mensen die actief deze variant van het Ripuarisch dialect spreken, dat met name bekendheid geniet vanwege het Kölsch. Het staat zelfs op de lijst van ‘kwetsbare’ streektalen van UNESCO.”

Onthulling

De onthulling van het borstbeeld is voorafgaand aan het derde Sjpetsiejalietètekonzeët op donderdag 28 november om 19.00 uur in de HuB, in het bijzijn van familie. Tijdens het concert wordt de documentaire in wording getoond, die Ruud Kleijnen van L1 maakt over Nico Ploum. Ook worden enkele van zijn nummers gespeeld en gaat een nog niet eerder gepubliceerd nummer in première: Doa bin iech heem.

Zo krijgt de Kerkraadse rasentertainer vijftien jaar na zijn overlijden de eer die hem volgens de Stichting Kirchröadsjer Sjpetsiejalieteet toekomt: een blijvende herinnering in het woeëntsimmer va Kirchroa.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal