Schapen halen nieuwe Beeselse parochieherder in

Print
Schapen halen nieuwe Beeselse parochieherder in

De nieuwe pastoor Jos Rosenhart werd als nieuwe herder verwelkomd door schapen.

Reuver -

Jos Rosenhart wachtte afgelopen zaterdag een bijzonder welkom bij zijn installatie als pastoor van Beesel, Reuver en Offenbeek. Een kudde schapen begeleidde de nieuwe herder naar de kerk.

Normaal wordt een nieuwe pastoor ingehaald door de schutterijen en muziekgezelschappen van de drie dorpskernen, maar omdat veel leden vanwege de herfstvakantie verhinderd waren koos het kerkbestuur voor een ludiek alternatief. Veur wachte op de nieje herder luidde de tekst op een bordje langs de wei bij het kerkhof in Reuver waar schaapherder Ton van de Broek uit Rijkel met zijn kudde klaar stond om Jos Rosenhart en de overige geestelijken te escorteren naar de Lambertuskerk.

Daar aangekomen ontving hij van enkele kinderen de sleutel van de kerk en het traditionele herdersschopje, met daarop de namen van zijn 21 voorgangers. Het meer dan 125 jaar oude zilveren schopje is sinds 1893 in gebruik en werd voor het eerst overhandigd aan pastoor Vrancken. Na zijn overlijden kwam het herderssjöpke in bezit van de familie Litjens, die het drie jaar geleden bij de installatie van pastoor Cesar Tablon terug gaf aan de Lambertusparochie.

Zo’n driehonderd kerkgangers waren aanwezig bij de installatie van de nieuwe pastoor van het parochiecluster Reuver-Beesel-Offenbeek. Ook de aansluitende receptie werd druk bezocht. Rosenhart (60) werd in 1986 tot priester gewijd. Sinds 1993 was hij pastoor van een of meerdere parochies in Weert.