Week 7 van de Limburgse bevrijding: Terugkerende evacués Kerkrade treffen puinhoop aan, Venlo en Blerick weer zwaar getroffen

In de week van 24 tot 31 oktober 1944 keren de inwoners van Kerkrade terug naar huis. De stad blijkt volledig geplunderd. In Panningen begint Kaat Verhaegh met haar geheime dagboek.

onze verslaggevers

Er werden deze week geen dorpen bevrijd

© Gemeentearchief Kerkrade

Terugkerende evacués treffen puinhoop aan

KERKRADE, dinsdag 24 oktober. Met hun karretjes, kruiwagens, dozen, kisten, koffers en gevulde kussenslopen keren geëvacueerde Kerkradenaren terug. De pastoor van het stadsdeel Gracht noteert na een eerste inspectie van zijn pastorie dat hij blij is bevrijd te zijn. Ook dat de bevrijders hem van een erg groot deel van zijn voorraad zondagse sigaren en wijn hebben bevrijd. Kerkrade is geplunderd.

Lees hier alle verhalen in onze serie over 75 jaar bevrijding.

Gefusilleerd uit wraak over afwijzing

GRASHOEK, donderdag 26 oktober. Martinus Wilms wordt bij Grashoek gedwongen zijn eigen graf te graven en doodgeschoten door een Duitse majoor. Het lijkt een wraakactie omdat de zus van Martinus zich niet beschikbaar wilde stellen ‘voor gebruik’. Martinus is de enige van het gezin die na de weigering niet op de vlucht slaat. Als het gezin na het vertrek van de Duitsers op de boerderij terugkeert, ligt een zwarte rouwstrik om de foto van Martinus. Hij is slechts 28 jaar oud geworden.

Lees ook: Alcohol en granaten: Meijel na enorm tegenoffensief weer Duits

De Venlose bevolking heeft het zwaar

VENLO, zaterdag 28 oktober. De geallieerden bombarderen drie dagen achter elkaar de brug over de Maas bij Venlo. Daarmee willen ze voorkomen dat Duitsers nieuw materiaal aanleveren. Ook willen de geallieerden zo de Duitsers op de westoever van de Maas isoleren. Weer wordt de brug gemist. Venlo en Blerick worden zwaar getroffen. De waterleiding is stuk en ook het elektriciteitsnet heeft het begeven. De laatste koeien, kippen en varkens worden geslacht. Venlo heeft honger. Burgemeester Jo Zanders vraagt de Duitsers toestemming de bevolking te evacueren naar Blerick. Het antwoord is ‘nein’.

Lees ook: Fatale bommen op Venlo: ‘Niet eentje viel op de brug, dat vond ik zo gek’

Dagboek vertelt over leven onder Duits juk

© familie Verhaegh

PANNINGEN, zondag 29 oktober. Kaat Verhaegh uit Panningen begint in oktober 1944 een dagboek als Geel en Graat, haar man en zoon, als dwangarbeider worden afgevoerd. Ze heeft enkele andere zonen verborgen. Ook huisvest ze onderduikers en vluchtelingen uit de regio. Drie schriftjes vol notities verstopt ze onder haar rok. Met rubberen ringen van weckflessen worden de boekjes vastgesnoerd om haar bovenbeen.

Lees ook: Oma Kaat verstopte geheim oorlogsdagboek onder haar rok

Luister ook naar de vierde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Nic Wilms uit Broeksittard (91): „Met de bevrijding begon bij ons pas de oorlog”. Luister hier de andere podcasts in deze serie.