Buurtcamping Heerlen zoekt helpende handen

Print
Buurtcamping Heerlen zoekt helpende handen

Op de Buurtcamping is iedereen welkom. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Heerlen / Hoensbroek -

René Westerman gaat een tweede poging ondernemen om volgend jaar de Buurtcamping in Heerlen van de grond te krijgen. Dit jaar lukte het niet omdat het beheerdersteam onvoldoende leden bleek te hebben om de organisatie tijdig rond te krijgen. Op woensdag 6 november is daarom een bijeenkomst voor potentiële beheerders en vrijwilligers in De Koffiepot in Hoensbroek.

De eerste poging was niet helemaal voor niets, vertelt Westerman: „We hebben tijdens voorbereidingen dit jaar veel ervaringen opgedaan en nieuwe contacten gelegd. Daarom is het reëel te verwachten dat de Buurtcamping in 2020 er zal komen.”

Iedereen is gelijk

De Buurtcamping is een landelijk initiatief dat wordt gesteund door onder meer het Oranje Fonds en het VSB Fonds. Doel van de stichting is om ‘ontmoetingen te creëren tussen allerlei mensen uit de buurt, ongeacht leeftijd, in wat voor een huis je woont of welk kenmerk dan ook’. Lokale initiatieven toveren elk jaar een park in hun stad om tot camping, die wordt bewoond door mensen uit de buurt: van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Tijdens die drie dagen leren zij elkaar beter kennen tijdens bijvoorbeeld het opbouwen van de camping of tijdens activiteiten. Op de Buurtcamping is iedereen gelijk, benadrukt Westerman: „Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit!”

Doelgroep

De doelgroep van de Buurtcamping bestaat voor een deel uit minima uit Heerlen. De overige deelnemers zijn, naast de vrijwilligers die meehelpen, (meer) betalende kampeerders. „Wij willen mensen die om financiële redenen niet op vakantie kunnen het vakantiegevoel laten ervaren, en hen zo in contact brengen met andere buurtbewoners waarmee ze normaal niet snel in contact zouden komen”, legt Westerman uit.

De financiering van de camping wordt, behalve door de bijdragen van betalende kampeerders, gerealiseerd door sponsoring en bijdragen uit fondsen, zoals bijvoorbeeld het Oranje Fonds. Voor de betalende kampeerders gelden laagdrempelige bedragen. „Die zal het te vormen beheerdersteam mede gaan bepalen.”

Animo

Westerman verwacht dat er ook vanuit de buurten voldoende animo zal zijn om te gaan kamperen: „Voor de Buurtcamping zijn we dit jaar niet zo ver gekomen dat we in de doelgroepen gericht de animo konden peilen. Gelet op de reacties die wij kregen op dit initiatief, menen wij wel dat de animo er zeker was”. Als het lukt om een team van beheerders en vrijwilligers op te zetten, opent de inschrijving voor kampeerders begin volgend jaar. Er zal ruimte zijn voor pakweg 25 tenten en 50 tot 70 kampeerders in een door het te vormen beheerdersteam te kiezen park in Heerlen. Voor stroom en sanitaire voorzieningen zorgt de organisatie.

Hulp

Om de Buurtcamping volgend jaar door te kunnen laten gaan, heeft Westerman een beheerdersteam en voldoende vrijwilligers nodig. „In de aanloop zijn vier tot vijf beheerders nodig. Hoe dichterbij het campingweekend komt hoe meer vrijwilligers nodig zijn. We schatten zo’n tien tot vijftien.” Voor iedereen die geïnteresseerd is om een steentje bij te dragen aan dit sociale project, is er een informatieavond in Buurtcentrum De Koffiepot aan de Kasteel Hoensbroeklaan 190 in Hoensbroek.

Inzet

De avond begint om 19.30 uur en geeft een beeld van wat er zoal van beheerders en vrijwilligers wordt verwacht en wat hen wordt geboden. „Een goede beheerder is ondernemend en kan goed regelen, kent mensen in de buurt en weet hen in beweging te krijgen, weet het evenement te promoten en kan een programmering opstellen.” De inzet die van de beheerders wordt verwacht varieert van een halve dag per week in het begin tot meerdere dagen per week naarmate het weekend dichterbij komt. „En natuurlijk hou je van kamperen!”

Aanmelden

Aanmelden voor de informatieavond kan via campingbeheerder@debuurtcamping.nl. Meer informatie staat op de website van de landelijke stichting en de Facebookpagina ‘De Buurtcamping Heerlen’.