‘Nalatenschap’

Geen verborgen schatten in oude kluis

Print
Geen verborgen schatten in oude kluis

Wethouder Frans Pekema werpt een blik in de kluis. Serge van Emmerik kijkt toe. Afbeelding: Jos Gröniger

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

Er wacht de gemeente Bergen geen onverwachte meevaller om een eventueel begrotingstekort mee te dekken. In ieder geval niet uit de kluis die de gemeente aantrof in de kelder van het onlangs aangekochte winkelpand in centrum Mosaïque in Nieuw Bergen. In de door expert Serge van Emmerik uit Ottersum gekraakte kluis trof wethouder Frans Pekema welgeteld één dubbeltje aan.

Het was de ‘nalatenschap’ van horecaondernemer Hendrik Tissen, die tot medio jaren ’90 een goedlopende café en zaal runde in het pand. De kluis bleef om en nabij dertig jaren hermetisch afgesloten, ook in de periode dat in het pand de Jan Linders supermarkt gevestigd was. Na de aankoop van het pand overlegde de gemeente met de erfgenamen van Hendrik d’n Teen (Tissen was onder die naam in de regio wijd en zijd bekend) over de kluis en de mogelijke inhoud ervan. De familie waartoe ook voetbalster Lieke Martens behoort, deed afstand van de kluis. Bergen zocht daarop contact met Serge van Emmerik, directeur en eigenaar van Safe2Lock, het bedrijf dat safes en kluizen levert en deze desgewenst ook ‘kraakt’. Het openen was niet bepaald een eitje. Van Emmerik startte met de vraag of onder de aanwezigen toevallig de code kende, en startte met het instellen van standaard codes. Met een hamer en schroevendraaier werd de draaischijf verwijderd. Een boormachine deed de rest. Na het brute breekwerk werden met precisie gaten geboord en werden met gevoel de hefbomen van het cijferslot gelicht. Met het omdraaien van de sleutel leek de kluis geopend te worden maar deze bleek muurvast te zitten. De expert slaagde uiteindelijk toch beweging in slot te krijgen. Wethouder Frans Pekema, die schatbewaarder en wethouder Splinter verving mocht drie kwartier na de aanvang van de klus de kruk omdraaien en de kluisdeur openen. Nieuwsgierig wierpen de aanwezigen een blik in de kluis maar meer dan een dubbeltje (5 eurocent) werd niet gevonden. ,,Ik kijk ook even achter en onder de schappen en achter de bekleding van de deur. Het komt voor dat daar geld achter verstopt wordt”, vertelde Van Emmerik. De moeite was tevergeefs. ,,Hendrik heeft alles meegenomen”, wist een van de aanwezigen nu zeker.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen