Oud-minister Til Gardeniers overleden

Print
Oud-minister Til Gardeniers overleden

Oud-minister Til Gardeniers-Berendsen onthulde in 2012 het borstbeeld van Marga Klompe in de Tweede Kamer. Klompe was in 1956 de eerste vrouwelijke minister in Nederland. Afbeelding: ANP

Voormalig minister Til Gardeniers is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het CDA, dat zegt „bedroefd” te zijn. Ze was in de periode 1977 tot 1982, toen Dries van Agt premier was, minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk en van Volksgezondheid en Milieuhygiëne.

Gardeniers, geboren in Rotterdam, stond bekend als een betrokken, sociaal bewogen en zeer gewaardeerd politica, aldus de christendemocraten. Ze was als minister verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG), één van de voorlopers van de huidige Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ook hield zij zich bezig met de omroepen en was zij betrokken bij de totstandkoming van het RIAGG. Ze kwam in 1971 in de Tweede Kamer voor de toenmalige KVP.

Gardeniers was daarnaast actief in het Nationaal Comité 4 en 5 mei en bij het Rode Kruis. Ook was ze lid van de Raad van State.

Oud-minister Til Gardeniers overleden
Premier Dries van Agt, lijsttrekker van het CDA, en minister Til Gardeniers tijdens de start van de CDA-verkiezingscampagne in 1981. Foto: ANP