Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Brunssum: onderzoek naar verhogen veiligheid en opsporing

Brunssum: onderzoek naar verhogen veiligheid en opsporing

Een spoor van graffiti werd begin oktober door Brunssum getrokken. Afbeelding: Luc Lodder

Brunssum -

De gemeente Brunssum onderzoekt op welke manier de politiedatabank Camera in Beeld ondersteund kan worden. Die kan de veiligheid en opsporing in de gemeente verbeteren.

Burgemeester Gerd Leers, portefeuillehouder Veiligheid, reageerde tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond op vragen van de VVD-fractie. De partij riep eerder dit jaar burgers op zich aan te melden voor het politieproject.

Begin oktober werd een kilometers lang graffitispoor door Brunssum getrokken. Dat was voor de VVD aanleiding bij burgemeester en wethouders te informeren naar de stand van zaken rond een in maart aangenomen motie over Camera in Beeld.

Databank

Met die databank wil de politie zicht krijgen op toezicht- en beveiligingscamera’s van ondernemers en particulieren. Bij opsporing van criminele feiten kan de politie zien waar in de buurt van een misdrijf (bijvoorbeeld woninginbraak) zich camera’s bevinden. Beelden van de dader leiden sneller tot het oppakken van verdachten.

De Brunssumse burgemeester Leers wijst erop dat voor beveiligingscamera’s strikte regels gelden. De overheid mag als enige de openbare ruimte filmen. Particulieren en ondernemers moeten met camera’s zo min mogelijk openbare weg vastleggen. Ook perceel van buren mag om privacyredenen niet in beeld komen.

Burgernet

Om opsporingskansen te vergroten maakt de gemeente ook actief werk van Burgernet. Dat is een netwerk waarvoor zich bewoners en werknemers van bedrijven kunnen aanmelden. Ze krijgen een oproep als de politie een zoekactie begint. Dat gebeurt alleen bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is.

Raadsleden en medewerkers van de gemeente Brunssum zijn opgeroepen zich aan te sluiten. Diensttelefoons zijn standaard met de app uitgerust.

Update

De burgemeester laat weten dat een brief met een oproep aan bewoners verstuurd zal worden als een laatste update aan het netwerk is uitgevoerd.