Heerlense Dave woont op Bonaire: ‘Hier leeft iedereen vreedzaam naast elkaar’

Toen Dave Horbag Sabine twaalf jaar geleden op Bonaire ontmoette, wist hij eigenlijk al meteen dat ze de ware was. © Dave en Sabine Horbag

Jaarlijks kiezen verschillende Limburgers voor het avontuur in het buitenland. In de rubriek ‘Het is hier prachtig’ legt een aantal uit waarom. Deze week: Dave Horbarg ontmoette Sabine op Bonaire. Ze wonen er nu vijf jaar; „Wij gaan hier oud worden.”

Marjolein Welling

Eigenlijk wist Dave Horbag (43) uit Heerlen het meteen toen hij Sabine (31) zag: dit zou haar wel eens kunnen zijn. Hij werkte twaalf jaar geleden als souschef in een resort in Kralendijk op Bonaire, zij was er stagiair in de bediening. De Heerlense Dave was op het eiland om voor een paar maanden de zon op te zoeken. „Even weg zijn uit het gejaagde en grijze Nederland beviel uitstekend. Het tempo ligt op het eiland heel laag, wat me meteen beviel.”

Toen hij een relatie kreeg met Sabine, werd het alleen maar leuker. Hoewel ze nog een paar keer terug naar Nederland reisden, kregen ze Bonaire niet uit hun hoofd en besloten vijf jaar geleden ernaartoe te emigreren. Ze werken in een strandtent van een goede vriend van hen: Dave als chef-kok, Sabine in de bediening. Het eiland is perfect voor hen, zegt Dave. „We houden enorm van rust en met de nog geen twintigduizend inwoners op Bonaire is het net een veredeld dorp. Er is altijd zon, de mensen zijn permanent vrolijk en staan altijd open voor een praatje.”

Tachtig nationaliteiten

De officiële taal van het eiland Bonaire is Nederlands en de meeste bewoners spreken het vloeiend. Thuis praten veel inwoners ook Papiaments, een taal die Dave probeert te leren. „Mensen hier vinden het leuk als je daar moeite voor doet, omdat het een unieke taal is die alleen gesproken wordt op de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao.”

Door zijn werk als chef-kok heeft Dave constant mensen om zich heen. Hij kan die taal dus flink oefenen. Sowieso leert hij veel talen omdat zijn collega’s uit allerlei landen afkomstig zijn. Die samensmelting van culturen is volgens Dave representatief is voor het hele eiland. „We hebben op Bonaire wel tachtig verschillende nationaliteiten, zoals Mexicaans, Belgisch of Chinees. Iedereen leeft vreedzaam naast elkaar, er zijn nooit opstootjes of andere problemen. Zo zou het overal moeten zijn.”

Massatoerisme

Iets wat wel wennen is voor de bewoners van het eiland zijn de enorme hoeveelheden toeristen die elk jaar van al het natuurschoon komen genieten. Dave ziet vooral grote pieken in de zomermaanden, als gigantische cruiseschepen aanmeren op Bonaire. Dan is het voor de eilandbewoners weer een paar weken gedaan met de rust. „Elk jaar komen ongeveer 450.000 passagiers van zo’n schip het eiland op. Soms maken we ons zorgen: allemaal smeren ze massa’s zonnebrandcrème en gaan dan met zijn allen tegelijk het water in. Ik hoop niet dat ze zo onze mooie koraalriffen aantasten.”

Een flinke boost

Al die toeristen zijn wel goed voor de economie, zegt Dave. „Het ziekenhuis is onlangs stevig gemoderniseerd, met meer specialistische afdelingen als kraamzorg. Er is alleen nog geen couveuse-afdeling. Mochten mensen daar gebruik van moeten maken, dan worden ze naar Curaçao overgevlogen.”

Dus het is allemaal nog niet perfect geregeld op het eiland, maar dat ongepolijste heeft juist een enorme charme voor Dave. Eens per jaar gaat hij terug naar Heerlen en dan vindt hij het heel gezellig om zijn vrienden en familie weer te zien. Maar echt thuis voelt hij zich pas als hij weer op Bonaire is geland. „Wij gaan hier oud worden.”

© Dave en Sabine Horbag

» 1. Breng een bezoekje aan de Washington Slagbaai. Dit is een nationaal, beschermd park met veel mooie natuur, flamingo’s en leguanen.

» 2. Proef eens baka stoba, een Caribische stoofschotel met onder meer rundvlees, komijn en pruimen.

© Dave en Sabine Horbag

» 3. Beklim de Brandaris, een 241 meter hoge berg. Het uitzicht is fenomenaal, op heldere dagen kun je zelfs Venezuela zien liggen.

© Dave en Sabine Horbag

» 4. Een van de mooiste snorkelplekken is Karpata. Hier zie je prachtige koraalriffen, schildpadden en veel vissen.

© Dave en Sabine Horbag

» 5. Vier Dia di Rincon, een nationale feestdag op Bonaire. Veel mensen lopen dan in kleurrijke traditionele kleding, er is veel muziek en er zijn folkloristische optochten.

© Getty Images

» 6. Op Bonaire kun je goed kitesurfen, omdat het driehonderd dagen per jaar waait. Een toplocatie is Kite Beach, waar het water de hele dag vlak is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal