Nederlandse moeder loopt week na bevalling listeria-besmetting op in België

Print
Nederlandse moeder loopt week na bevalling listeria-besmetting op in België

Foto ter illustratie. Afbeelding: AD

Er zijn in België twee mensen besmet geraakt met exact dezelfde listeria-bacterie die in Nederland drie dodelijke slachtoffers maakte en een miskraam uitlokte. Dat blijkt uit onderzoek van Gezondheidsinstituut Sciensano, die een staal van de Nederlandse bacterie heeft vergeleken met stalen van Belgische patiënten. Dat melden Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg donderdag.

Het gaat om een vrouw van 97 jaar en een vrouw met de Nederlandse nationaliteit die een week voor haar opname in een Antwerps ziekenhuis een baby kreeg. Beide vrouwen zijn besmet geraakt in 2018.

Vleesschandaal

Begin deze maand barstte het vleesschandaal los in Nederland, toen bleek dat over een periode van twee jaar twintig mensen besmet raakten met listeria nadat ze vleeswaren aten uit een fabriek van Offerman, dochterbedrijf van het Belgische Ter Beke.

Dat vlees belandde dus ook in België in supermarkten van Aldi en Albert Heijn. Het vlees is uit de rekken gehaald en de bewuste fabriek in Nederland is nog steeds dicht.