Als rugpijn je leven beheerst

© Het Rughuis

Chronische pijn is een complexe aandoening. De klachten kunnen blijven bestaan door fysieke maar ook psychische factoren.

Het Rughuis

Wie vastloopt door niet naar zijn lichaam te luisteren, kan chronische pijnklachten ontwikkelen. Psycholoog Willemijn Kuiper van Het Rughuis ziet deze mensen dagelijks.

“Ik zie mensen met chronische pijnklachten aan de rug, nek of het bekken die al een heel traject hebben doorlopen. Mensen ondergaan doorgaans eerst onderzoeken, scans, operaties en fysiotherapie.

Na de behandelingen ervaren ze nog steeds pijn. Deze mensen moeten leren leven met die pijn, zo is ze verteld. Want de oorzaak van het fysieke ongemak zou zijn weggenomen, is inmiddels hersteld of is niet vastgesteld.

Voor veel mensen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult immers maar elke dag pijn hebben. Wij onderzoeken samen met onze clienten hoe lichamelijke en psychologische factoren een rol spelen bij de pijnervaring. Dan opent zich de weg naar het grip krijgen op de pijnklachten.”

Lees ook: de aanpak van Het Rughuis

Pijnprikkels en gedrag“Het lichaam (zenuwen) stuurt prikkels, de hersenen kunnen dit vertalen als pijn. Wanneer dit gebeurt word je hier bewust van; het hebben van pijn is een (niet prettige) ervaring. De oorzaak of verklaring van deze pijn is vaak niet meer te achterhalen.

Daarom richten wij onze aandacht op het blijven bestaan van de klachten.

Veel mensen weten dat stress of angst een belangrijke rol kan spelen. Daarnaast zien wij dat mensen zich onvoldoende kunnen ontspannen. Ze staan vaak voor anderen klaar, kunnen zichzelf wegcijferen.

Ondertussen belasten ze zichzelf stevig en lopen door bij pijnklachten. Ze luisteren onvoldoende naar de signalen van hun lichaam. Dit gedrag maakt deel uit van hun persoonlijkheid.

De pijn kan er vervolgens voor zorgen dat mensen juist weer extra voorzichtig worden en bepaalde activiteiten uit de weg gaan. Van een druk bestaan, verandert het leven door de pijn in een passief en inactief leven.

Zo raak je steeds verder van huis. Je slaapt slechter, je kunt de activiteiten waar je plezier en voldoening aan beleeft steeds minder goed uitvoeren. Je krijgt een kort lontje, je reageert je af op de omgeving.

Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Wat weer stress oplevert. En stress geeft weer meer pijnklachten. Chronische pijn grijpt diep in op het leven. Mensen kunnen zelfs depressief worden.”

Lichaam en geest“Bij het eerste gesprek vertellen we hoe pijn samen gaat met psychologische factoren. Spanning zet zich vast in het lichaam: van de nek, de rug tot en met het bekken. Het lichaam reageert op wat er zich mentaal afspeelt. De kunst is om daar naar te luisteren.

Wij onderzoeken samen met de cliënt hoe mentale factoren bijdragen aan de aanhoudende pijnklachten. Hoe de hersenen pijnsignalen interpreteren en doorgeven aan het lichaam en waarom. Zodat je inzicht krijgt in het samenspel tussen lichaam en geest.

We weten dat je door beweging lichamelijk en mentaal beter in je vel komt te zitten. Maar dat is maar de helft van het verhaal.

Inzicht in je emoties, dat is je amper geleerd, net zomin als inzicht in je eigen gedrag. Onze aanpak is multidisciplinair; je gaat naast de psycholoog ook aan de slag met de fysiotherapeut. Je krijgt oefeningen om lichamelijk én psychisch goed te kunnen functioneren.

Aldoende krijg je een goed zicht op jezelf en hoe je lichaam werkt en hoe je op signalen inspeelt. Je werkt toe naar het punt dat je inziet dat pijnklachten samengaan met gedachtes, gevoelens en gedrag.

Wat kun je eigenlijk van jezelf vragen? Welke keuzen maak je nu bewust, hoe goed zorg je voor jezelf?

Als dat een bron van spanning blijkt, dan zul je daar keuzes moeten maken. Niets is zo taai als ingesleten gedrag. Om chronische pijnklachten te verlichten, gaan we aan de slag met die ingesleten gedragspatronen. Het kost veel tijd om nieuw gedrag aan te leren. Intensief en langdurig hier aan werken geeft het beste resultaat.”

Lees ook: de ervaring van Rianne bij Het Rughuis: “Hoeveel invloed stress eigenlijk heeft, daar had ik nog nooit bij stilgestaan.”

Betere kwaliteit van leven“Het Rughuis bestaat sinds 2012, inmiddels zijn duizenden clienten succesvol behandeld. Resultaten laten zien dat er een significante afname is van lichamelijke en mentale klachten zoals pijn en een toename van kwaliteit van leven. Door deze bewust gekozen focus zijn we uitgegroeid tot expert op dit gebied.

Veel mensen vinden de aanpak een verademing. Ze voelen zich eindelijk gesteund. Wij besteden veel aandacht aan hoe ze de rest van hun leven profijt kunnen hebben van de resultaten die ze hier behalen.

Duurzaamheid is noodzakelijk, want we zien dat het makkelijk is om opnieuw in het ingesleten, oude gedrag te vervallen. Dat hoef je jezelf niet te verwijten, het is heel menselijk. Tijdens de begeleiding is dan ook veel aandacht voor de motivatie om het nieuwe gedrag toe te blijven passen. Zodat dit nieuwe gedrag uiteindelijk de norm wordt.”

Meer informatieHet Rughuis heeft vestigingen o.a. in Kerkrade, Roermond en Sittard. Wil je weten of we ook iets voor jou kunnen betekenen? Vraag direct een persoonlijk vrijblijvend gesprek aan bij jou in de buurt.

We geven je alle informatie mee om samen met jouw huisarts of medisch specialist een geïnformeerde beslissing te maken of Het Rughuis bij je past. Na verwijzing nemen we je graag in behandeling. Een behandeling bij Het Rughuis wordt trouwens volledig vergoed in de basisverzekering.

Maak nu een afspraak of bel 088 - 000 16 00 voor informatie.