Woningmarkt

Vraag naar hypotheekleningen bij banken stijgt minder hard

Print
Vraag naar hypotheekleningen bij banken stijgt minder hard

Afbeelding: Getty Images

De vraag naar woninghypotheken bij banken is het afgelopen kwartaal minder hard gestegen dan in het kwartaal ervoor. Onder meer concurrentie van niet-banken en krapte op de woningmarkt spelen hier mogelijk een rol, zegt toezichthouder DNB in een kwartaalrapport.

In het derde kwartaal meldt per saldo 14 procent van de banken een toename in de vraag naar hypotheken. De stijging komt onder meer door het oplopende consumentenvertrouwen en de aanhoudende lage rentes. Toch is de toename veel minder dan in voorgaande perioden. De voorgaande kwartalen was bij één op de twee banken sprake van een toename in de hypotheekvraag.

Circa één op de drie banken is het voorbije kwartaal soepeler omgesprongen met acceptatiecriteria voor hypotheken, zoals inkomen en aard van het dienstverband. Zij deden dit onder meer vanwege concurrentiedruk van voornamelijk niet-banken, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsinstellingen.

DNB kondigde recent nog ingrepen op de woningmarkt aan. Banken moeten meer kapitaal aanhouden voor hun hypotheekportefeuilles. Door deze maatregel moeten de banken beter in staat zijn om de gevolgen van een eventuele huizenprijscorrectie op te vangen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen