Banners en database tonen gezichten van gesneuvelde militairen in Leudal

De foto’s van gesneuvelde militairen in Leudal. © Stichting Herdenkingmonument Militairen

De Stichting Herdenkingsmonument Militairen die bekend is vanwege de oprichting van het Monument van Verdraagzaamheid en van de organisatie van de jaarlijkse herdenking bij dit centraal in het Leudal gesitueerde monument, heeft vanaf begin oktober haar website volledig vernieuwd. De aanleiding voor het maken van een nieuwe website was het project ‘Leudal 75 jaar vrij’.

Pieter Knippenberg

De nieuwe website van de stichting bevat een database met gegevens over de meer dan zevenhonderd gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio Leudal. Tot voor kort werd er vanuit gegaan dat de in Leudal gesneuvelde militairen uit elf verschillende landen kwamen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat zij uit twaalf verschillende landen afkomstig zijn.

Zuid-Afrikaanse nationaliteit

In het jaar 2001 werd het Monument van Verdraagzaamheid onthuld ter nagedachtenis aan de 687 militairen van elf nationaliteiten die in de regio Leudal het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument werd niet alleen voor gesneuvelde geallieerden opgericht, maar ook voor de Duitse en Oostenrijkse militairen die hier in de oorlog om het leven kwamen. Door ook hen met dit monument te herdenken, ontstond dus een waar Monument van Verdraagzaamheid. Het onderzoek naar gesneuvelde militairen omvatte destijds het gebied dat begrensd werd door het kanaal Wessem - Nederweert, de Noordervaart en de oevers van de Maas. Sinds de gemeentelijke herindeling van 2007 is de gemeente Leudal echter anders van samenstelling en daarom vond de Stichting Herdenkingsmonument Militairen het gepast om de lijst met gesneuvelden in het Leudal nogmaals te onderzoeken en waar nodig aan te passen. Tevens werd er besloten de gesneuvelden, indien mogelijk, een gezicht te geven. Het nieuwe onderzoeksgebied bevat alle kernen die bij de huidige gemeente Leudal horen en is dus aanmerkelijk groter dan het oorspronkelijke gebied. Tijdens verder onderzoek kwam naar voren dat in het kerkdorp Hunsel een bemanningslid van de Lancaster bommenwerper die daar gecrasht was, de Zuid-Afrikaanse nationaliteit had. Dit verklaart dus dat er slachtoffers uit twaalf verschillende landen in Leudal te betreuren zijn. Het is niet onmogelijk dat bij verder onderzoek wellicht nog meer nationaliteiten vastgesteld zullen worden.

Project Leudal 75 jaar vrij

Vanaf 1 oktober is dus de nieuwe website www.leudalmonument.nl voor belangstellenden te bezoeken. De stichting heeft ook elf levensgrote banners met de gezichten van elf gesneuvelde militairen laten maken. Het feit dat er ook sprake was van een gesneuvelde Zuid-Afrikaan was bij het verstrekken van de opdracht nog niet bekend. De elf banners tonen omgekomen militairen uit elf verschillende landen. Ze zullen bij diverse gelegenheden op verschillende plaatsen in de gemeente Leudal geëxposeerd worden. De stichting wil door deze opvallende banners haar project en vooral de nieuwe website annex database onder de aandacht brengen. Een complete serie banners zal als tentoonstelling door Leudal reizen startend bij het gemeentehuis in Heythuysen. Op elke locatie waar de banners opgesteld worden, stelt de stichting gratis boekjes ter beschikking met achtergrondinformatie over de elf geportretteerde gevallenen. Op de parkeerplaats nabij het Monument van Verdraagzaamheid aan de Roggelseweg in Haelen staan alle elf gezichten afgebeeld op een groot spandoek. In het nabij gelegen Leudalmuseum zijn de bijhorende boekjes verkrijgbaar.

Donderdag 14 november om 14.00 uur vindt de jaarlijkse internationale herdenking plaats bij het Monument van Verdraagzaamheid. Deze herdenking zal dit jaar in het teken staan van ‘Leudal 75 jaar vrij’.