Klassieke muziek die je moet beleven

© Pianobroers Arthur en Lucas Jussen

We komen dagelijks vele malen in contact met klassieke muziek. Veel meer dan we vermoeden en verwachten. Bovendien is heel veel moderne muziek, gebaseerd op (delen uit) klassieke muziek. Toch weet nog niet iedereen de weg naar het theater of de concertzaal te vinden om die muziek eens live mee te maken. Reden voor philharmonie zuidnederland om een selectie te maken van programma’s in het seizoen 2019-2020 die iedereen eens live gehoord zou moet hebben. En wel om verschillende redenen: of het is zo bekend dat het fantastisch is om eens live te horen, of het is muziek die je in staat stelt om even echt helemaal ‘offline te gaan’ (om maar eens een modern begrip te gebruiken), of omdat je er gewoon kippenvel van krijgt, omdat het zo prachtig is.

Philharmonie Zuid Nederland

Om een paar voorbeelden te noemen: Het vierde deel uit ‘de nieuwe wereld’ van Antonin Dvorák is zo bekend dat iedereen dat kent, net zoals de solo in het tweede deel, omdat dit deel vaak instrumentaal wordt uitgevoerd of gezongen tijdens uitvaarten en andere plechtige gelegenheden.

KippenvelDe Johannes en de Matthäus-Passion zijn prachtige passies die je kippenvel bezorgen en maken dat je echt even helemaal af kunt schakelen. Je bent gegarandeerd een ander mens als je de zaal na afloop verlaat! Hou er wel rekening mee dat het een lange zit is! Trek er respectievelijk twee en drie uurtjes voor uit. De Passions lijken ieder jaar meer in trek te komen. Wellicht is het voor veel mensen wel een vervanging voor de gang naar de kerk? Of inderdaad daadwerlijk een ‘vlucht’ uit de hectiek van alledag. Een moment voor jezelf. Een moment van bezinning.

WereldberoemdOf wat te denken van de pianobroers Arthur en Lucas Jussen. Al jaren behorend tot de wereldtop en dit seizoen bij ons te zien en horen in een programma met La Mer van Debussy en het werk Quotation of Dream van de meest populaire Japanse componist Toru Takemitsu. Hierin verwijst hij naar delen uit het werk van Debussy.

LentewandelingAlsof je in Toscane (of welk ander prachtig gebied dan ook) over het glooiende landschap in de opkomende zon kijkt. Vers gemaaid gras, de roep van een koekoek. Misschien heel in de verte de dreiging van een onweersbui. Dat is de Pastorale van Beethoven. Een concert dat geflankeerd wordt door het Vioolconcert van Britten. En daarover zei Janine Janssen: ‘Ik was op slag verliefd. Het slot dat begint als een gebed, maar eindigt in een schreeuw. Heel aangrijpend.’

KerstconcertDe feestdagen lenen zich altijd goed voor een bezoekje aan het theater of een mooi concert. Maar vergeet ook zeker niet de periode net ervoor. Want met een selectie uit de suite De Notenkraker staat er dit jaar een kerstconcert om van te snoepen! Oorspronkelijk geschreven voor ballet, maar zo sterk dat het ook je het verhaal van de reis door snoepgoedland zo voor je ziet. Met als extra tip: Augustin Hadelich op viool in het Vioolconcert van Mendelssohn. Niet alleen een prachtig vioolconcert, maar bovenal ook een solist wiens ster momenteel tot ongekende hoogte reikt! En iemand die speelt op een Stradivarius viool uit 1723. Heel bijzonder.

Kortom, veel te genieten dus! Neem een kijkje op www.philharmoniezuidnederland.nl voor een compleet overzicht.