AZ scoort erop los tegen Astana

Print
AZ scoort erop los tegen Astana

Afbeelding: BSR Agency

AZ heeft na twee remises de eerste overwinning in groep L van de Europa League te pakken. In Den Haag, noodgedwongen de thuisbasis, waren de Alkmaarders veel te sterk voor Astana: 6-0.

AZ had verreweg het meeste balbezit maar het had een strafschop nodig om in de 39e minuut aan de leiding te komen. Teun Koopmeiners schoot raak, het was al zijn tiende benutte penalty in dit kalenderjaar. Nog voor rust maakte Myron Boadu er 2-0 van.

Een kwartier voor tijd werd het 3-0 via Calvin Stengs. Koopmeiners bewees nog maar eens zijn koelbloedigheid vanaf 11 meter, terwijl invaller Yukinari Sugawara er 5-0 van maakte. In blessuretijd was het weer raak: Oussama Idrissi zorgde voor de 6-0-eindstand.

Over twee weken speelt AZ in de vierde groepswedstrijd opnieuw tegen Astana, dan in Kazachstan. De Alkmaarders bezetten de tweede plaats in de groep met 5 punten, 2 minder dan Manchester United.

Massaal terug

Astana was niet naar Nederland gekomen om moedig ten aanval te trekken. De Kazachen trokken zich massaal terug en AZ vond de gaatjes aanvankelijk amper. Toen doelman Nenad Eric in de 26e minuut met een blessure naar de kant moest, had hij zich nog amper hoeven onderscheiden.

Vervanger Alexandr Mokin kreeg het aanzienlijk drukker. Hij redde nog op een kopbal van Stengs, die ook nog voorlangs schoot. Nog in diezelfde aanval, het was de 39e minuut, schoot Svensson tegen de arm van Dmitri Sjomko. Scheidsrechter Enea Jorgi gaf een strafschop die haast vanzelfsprekend benut werd door Koopmeiners.

Vier minuten later was het al 2-0. Svensson zag zijn inzet geblokt waarna Boadu van dichtbij kon raakschieten.

Brutaler

Astana begon iets brutaler aan de tweede helft maar doelman Marco Bizot werd amper beproefd. Aan de andere kant was Ron Vlaar na een klein uur dicht bij een doelpunt, maar een poging tot een omhaal leidde niet tot een schot. Vlaar was er nog een keer dichtbij toen een bal door de volledige defensie van Astana werd gemist en op zijn hoofd belandde. De tijd was te kort om te mikken.

Coach Arne Slot kreeg de gelegenheid wat spelers rust te gunnen met het oog op de uitwedstrijd tegen PSV van zondag. Vlaar, Dani de Wit en Stijn Wuytens zagen vanaf de kant toe hoe Stengs, Koopmeiners, Sugawara en Idrissi de score deden oplopen naar 6-0.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot - KDS #12. Video: De Limburger