Ivo’s Formule 1-blog: In de taxi bij een flessentrekker

Print
Ivo’s Formule 1-blog: In de taxi bij een flessentrekker

Afbeelding: De Limburger

BLOG - Formule 1-verslaggevers verplaatsen zich vaak met huurauto’s van hun hotel naar het circuit viseversa. In Mexico-City is dat echter geen goed idee.

In de stad regeert chaos en alle routeplanners ten spijt is het risico verdwaald te raken in een buurt waar je – om welke reden ook - niet meer uit tevoorschijn komt aanzienlijk. Om zo weinig mogelijk gevaar te lopen logeren vrijwel alle Nederlandse journalisten in hetzelfde hotel en wordt nooit alleen gereisd.

In Mexico-City heb je taxivervoer in alle gradaties. Van aftandse roestbakken met een geïmproviseerd taxibordje op het dak tot luxe limousines met een bar aan boord. Het meest safe is – alle negatieve berichtgevingen over het bedrijf ten spijt – Uber. Je hebt geen cash geld nodig en je beschikt over de gegevens van de chauffeur.

Paars en wit

Vrijdagavond bij het verlaten van het circuit wilde het echter niet vlotten met Uber. Van lieverlee besloten de NOS-verslaggever en ik de eerste de beste taxi te pakken. Die zag er betrouwbaar uit, uitgedost in de kleuren paars en wit, zoals zo veel taxi’s in Mexico-City.

De chauffeur was een vriendelijke man, maar in alle haast vergaten we vooraf een prijs te bepalen voor het ritje van 6,6 kilometer van circuit naar hotel. Even voor alle duidelijkheid: taximeters zijn nog niet uitgevonden in Mexico. Een uur later zette hij ons keurig voor de hoteldeur af en vroeg, zonder met zijn ogen te knipperen, 700 Mexicaanse dollars voor zijn diensten, omgerekend zo’n 35 euro. In ons land een schijntje, maar voor Mexicaanse begrippen een woekerprijs, zo’n vijf keer het gebruikelijke tarief.

Een bonnetje

Omdat ik zelf zo stom was geweest geen prijsafspraak te maken, besloot ik geen stennis te maken, betaalde het bedrag en vroeg een bonnetje. Helaas, dat had hij niet. De aardige man was dus gewoon een illegaal rondrijdende boef, een flessentrekker. Dat zijn de momenten om te besluiten op je strepen te blijven staan. Vriendelijk maakte ik duidelijk dat ik zou blijven zitten totdat hij een bonnetje voor me had.

Het zweet brak de man uit. Hij probeerde me nog wijs te maken dat hij per mail een rekening zou sturen, maar die poging tot oplichting was iets te opzichtig. Daarop besloot hij tot een achtervolging van diverse andere taxi’s, om die vervolgens staande te houden en te bedelen voor een bonnetje.

Fooi uit medelijden

Best vermakelijk, want meteen werd duidelijk dat vrijwel het hele zootje taxi’s in de stad illegaal rondrijdt. Pas na een uur kwam er een handreiking van een collega die het begeerde papiertje overhandigde en kon onze chauffeur opnieuw richting hotel rijden. Uit medelijden heb ik hem nog maar een fooi gegeven. Daar kon hij wel om lachen.

F1 | Aankondiging + circuit GP MEXICO 2019. Video: De Limburger