Bevrijdingsconcert in Melderslo met Liberty Bell

Print
Bevrijdingsconcert in Melderslo met Liberty Bell

De klok van de oude noodkerk fungeert tijdens het concert als ‘Liberty Bell’. Afbeelding: Muziekvereniging Eendracht

Melderslo -

Muziekvereniging Eendracht uit Melderslo presenteert op 23 november een bevrijdingsconcert in MFC de Zwingel. Bijzonder aan het concert is dat de Melderslose klok van de oude noodkerk weer symbolisch zal klinken. Naast optredens van de drumband en fanfare van Eendracht is ook de Schotse doedelzak vertegenwoordigd. Melderslo is in 1944 bevrijd door Schotse troepen. Piperband Anam Cara geeft daarom een passend muzikaal eerbetoon aan deze bevrijders van Melderslo.

Na de verwoesting van de parochiekerk door de Duitsers op 23 november 1944, werd de bondszaal tijdelijk gebruikt als noodkerk. Hiervoor plaatste men een dakruiter op de zaal met daarin een klok. Deze klok - die sinds 56 jaar in de kelder van de huidige kerk bewaard wordt - zal speciaal voor dit concert tevoorschijn gehaald worden om te klinken in het nummer ‘Liberty Bell’, gespeeld door de fanfare van Muziekvereniging Eendracht.

MFC de Zwingel is voor deze gelegenheid geheel in stijl aangekleed met attributen uit museum Oorlog in de Peel. In de aanloop van het bevrijdingsconcert zijn de kinderen van de basisschool De Brink tijdens de lessen aan de slag gegaan met het thema Vrij zijn. Hun tekeningen maken deel uit van de zaalversiering. Bovendien leveren ze een muzikale bijdrage met zang en eigen instrumentale begeleiding.

Voorafgaand aan het Bevrijdingsconcert verzorgt Santa Fe met historische legervoertuigen een bevrijdingstocht door de gemeente Horst aan de Maas. Zij volgen het spoor van de bevrijders. Rond de klok van 16.00 uur arriveren ze in Melderslo. Muziekvereniging Eendracht zal de stoet muzikaal onthalen en om vervolgens gezamenlijk naar de Zwingel te trekken. Hier zullen de leden van Santa Fe als speciale gasten het concert bijwonen. De uitvoering rond 75 jaar bevrijding begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.