Hogere straf voor man die lijk moeder in zelfgebouwde kist verstopte

Print
Hogere straf voor man die lijk moeder in zelfgebouwde kist verstopte

Afbeelding: Ermindo Armino

Oirsbeek -

Piet van der Molen uit Oirsbeek moet tien maanden de gevangenis in, waarvan vijf voorwaardelijk. De 66-jarige man verstopte in 2013 zijn overleden moeder in een zelfgebouwde kist in zijn huis in Oirsbeek. Het lichaam werd pas tweeënhalf jaar later ontdekt.

Het gerechtshof in Den Bosch legde maandag meer straf op dan de rechtbank in Maastricht vorig jaar. Toen kreeg hij een half jaar cel. Justitie eiste twee weken geleden zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Het hof vond dat te weinig.

Lees ook: In huis verstopte moeder was dominant tot na haar dood

Nadat de vrouw was overleden, verpakte haar zoon het lijk in plastic. Daarna bouwde hij een kledingkast om tot kist en sloot die hermetisch af. Hij verstopte de kist thuis. „Hij heeft vanuit financiële motieven bewust de kille keuze gemaakt het lichaam van zijn moeder te verbergen’’, stelde het hof. De man streek het pensioen en de AOW van de vrouw op, een slordige 70.000 euro. Het lijk werd in december 2015 ontdekt na een melding van buurtbewoners, die de vrouw al lang niet meer hadden gezien.

Piet van der Molen gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Van der M. is het niet eens met een deel van de overwegingen, aldus zijn advocaat Bjorn Jegers. Volgens Jegers heeft het hof onvoldoende rekening gehouden met de persoon van de veroordeelde. Daarom stapt hij naar de Hoge Raad, de hoogste rechter.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →