Limburgse ziekenhuizen doen mee aan landelijke stakingsdag

Print
Limburgse ziekenhuizen doen mee aan landelijke stakingsdag

Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Afbeelding: Mitchell Giebels

Heerlen / Hoensbroek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden -

Medewerkers van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen en Sittard en het VieCuri-ziekenhuis in Venlo en Venray zeggen mee te doen aan de landelijke stakingsdag op 20 november. Ook het personeel van revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek staakt die dag.

Dat maakten de zorgbonden maandag bekend. De ziekenhuizen sluiten hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

De bonden kondigden de landelijke ziekenhuisstaking vorige maand aan. Ze deden dat vanwege het uitblijven van een betere cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt.

CAO-conflict

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden onder meer goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben tientallen ziekenhuizen 24 uur lang zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten toen 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.