Grote internationale actie tegen tabaksmaffia: hoofdverdachten opgepakt in Limburg

Print
Grote internationale actie tegen tabaksmaffia: hoofdverdachten opgepakt in Limburg

In Stramproy zou een illegale sigarettenfabriek zijn ontdekt. Afbeelding: WeertdeGekste

Eygelshoven / Roggel / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Brunssum -

De FIOD en de douane hebben in Limburg op grote schaal invallen gedaan in verband met een onderzoek naar een internationale bende. Er zijn achttien mensen gearresteerd.

De vier hoofdverdachten, allen mannen in de leeftijd van 45 tot en met 56 jaar, van het criminele netwerk zijn opgepakt in Limburg, meldt de FIOD.

Er zijn veertien medeverdachten aangehouden. Negen van hen werden aangehouden bij een illegale sigarettenfabriek in Stramproy die vermoedelijk werd bevoorraad door de organisatie van de hoofdverdachten. Daarnaast heeft de FIOD drie personen in de nabijheid van een opslaglocatie voor tabak en machines in Eygelshoven aangehouden en twee in de omgeving van Eindhoven Airport.

Het betreft een internationale actie, geïnitieerd door de FIOD in Nederland. Zij hebben de samenwerking gezocht met de instanties in onder andere Verenigd Koninkrijk, Polen, Tsjechië en Italië. De actie is gericht tegen een criminele organisatie die zich bezighoudt met illegale tabakshandel; het inkopen ervan, bewerken ervan en het verkopen ervan. De FIOD werkte een jaar lang aan de operatie.

De Telegraaf zegt dat de invallen maandagochtend in woningen en bedrijfspanden in onder andere Eygelshoven, Roggel, Weert en Brunssum zijn gedaan. Zo’n 150 mensen van de FIOD en 80 van de douane waren op de been. Ook zijn er volgens de krant honden ingezet die tabak en geld kunnen opsporen.

In de gemeente Weert is al één grote illegale fabriek gevonden. De krant zegt dat volgens de FIOD de bende in Nederland, Tsjechië, België, Cyprus, Italië, Roemenië en Verenigd Koninkrijk zou opereren. Vermoedelijk komt de ‘tabaksmaffia’ onder meer uit Nederland.

De FIOD verdenkt de organisatie ervan meer dan 624.500 kilo tabak te hebben verhandeld. Daarmee is de Nederlandse schatkist meer dan 67 miljoen euro aan accijns misgelopen. De tabak is vermoedelijk ingekocht in Italië en bewerkt in Nederland.

Buiten Nederland zijn nog elf plekken doorzocht. Hierbij zijn een grote hoeveelheid merkloze sigaretten, machines en naar schatting 45.000 kilogram tabak in beslag genomen. Ook heeft de FIOD 44.000 euro, een ongeopende kluis en een auto meegenomen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen