Jos Engelen vertelt over geschiedenis sigarenindustrie

Print
Jos Engelen vertelt over geschiedenis sigarenindustrie

Horst en Sevenum kent tussen 1880 en 1940 een kleinschalige sigarennijverheid. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Op verzoek van LGOG Kring Ter Horst verzorgt Jos Engelen op woensdag 6 november een lezing over de geschiedenis van de sigarenindustrie in Noord-Limburg, en meer in het bijzonder in Horst en Sevenum. Dit vindt plaats in De Leste Geulde aan de Noordsingel 75 in Horst en begint om 20.00 uur.

Horst en Sevenum kent tussen 1880 en 1940 een kleinschalige sigarennijverheid. Misschien niet zo ontwikkeld als in bijvoorbeeld Tegelen en Reuver, maar toch zodanig dat het de moeite waard is om daarvan verslag te doen. In 1893 worden al tabaksfabrikanten genoemd. Vanaf circa 1900 stijgt het aantal sigarenmakers en -fabrikanten. Na een korte introductie in het proces van sigaarfabricage bij Hovens in Tegelen, komen enkele fabrieken in Horst en Sevenum aan bod, zoals Baten-van Bree, Timmermans, Heesen, Roosen en Rubie. Ook het ‘thuiswerk’ met al zijn armoede en ellende wordt niet overgeslagen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de sigaar ook voor de gewone man bereikbaar en een gewild genotsartikel. Dat roken slecht is voor de gezondheid en verslaving in de hand werkt, is mondjesmaat bekend. De sigarenbandjes vormen een gewild verzamelobject. Geleidelijk neemt, zeker in het openbaar, het roken van sigaren af. Daarmee verdwijnen ook de tabaks- en sigarenwinkels als ontmoetingsplaatsen. Ook de tijd van grootschalige reclame in de vorm van advertenties, reclameplaten en radio- en tv-spotjes is inmiddels definitief voorbij. De toegang tot de lezing is voor leden van het LGOG gratis, overige belangstellenden betalen drie euro.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen