Recept: knapperige & chewy kokosmakronen

foto: Studio Philippi

In de herfst gebruik ik de oven net iets vaker. Voor ovenschotels, het roosteren van stevige groenten, langzaam garen van onze favoriete stoofgerechten of juist een snelle gratin, en uiteraard ook voor taarten en koekjes.

Janneke Philippi

De oven is het apparaat in de keuken waarvan ik het meest houd. Hoewel de oven het werk doet, is het belangrijk je oven goed te kennen. Waar je onder een pan kan spelen met het vuur, kan bij een oven de temperatuur niet zomaar iets lager of juist hoger.

En het belangrijkste wellicht is te beseffen dat jouw oven de mijne niet is. Sterker nog: geen oven is hetzelfde. Met name de oventemperatuur kan per oven verschillen. En soms flink afwijk- en van de ingestelde temperatuur. Vooral bij koekjes luistert de oven nauw, een extra bakminuut kan al snel te donkere en dus bittere koekjes opleveren.

Hoewel ik geen koekjesliefhebber ben, sla ik een kokosmakroon nooit af. Knapperig vanbuiten, chewy van binnen en met een intense kokossmaak. Aan mijn makronenbeslag voeg ik vaak wat gemalen noten toe, voor een extra volle smaak. Makronen bak ik meestal snel tussendoor, als ik eiwitten over- heb. Met een zakje geraspte kokos en wat noten uit de voorraadlade schuif je deze koekjes in zo’n 10 minuten in de oven.

Mini kokosmakronen met noten

Bereidingsduur: 15 minuten en 10 ovenminuten

Voor: 30 stuks

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten:

2 eiwitten

125 gram suiker

100 gram geraspte kokos

50 gram gepelde ongezouten amandelen, pistache- of hazelnoten

Benodigdheden:

keukenmachine, bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Klop de eiwitten met een vork los. Klop, ook gewoon met de vork, de suiker en de geraspte kokos door het eiwit. Maal in de keukenmachine de noten fijn en schep ze door het kokosbeslag.

Vorm met natgemaakte handen of met 2 lepels kleine bergjes van het beslag op de bakplaat, zo groot als een walnoot.

Bak de makronen in de voorverwarmde oven in 10 minuten goudbruin en gaar. Leg de zachte makronen voorzichtig op een taartrooster en laat ze afkoelen en stevig worden. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

© Studio Philippi

INFO

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Zie ook www.jannekephilippi.nl