Vijfde editie Kunst-naar-Café in Odapark Venray

Print
Vijfde editie Kunst-naar-Café in Odapark Venray

Kim Pattiruhu staat in het vijfde Kunstnaarcafé centraal. Afbeelding: Cultura Venray

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Samen met Roel Sanders, projectleider Educatie van het Odapark en beeldend kunstenaar, heeft Sanne Aben, medewerkster Cultura Venray een nieuw initiatief opgezet: Kunst-naar-Café. De vijfde editie vindt plaats op woensdag 27 november in het Theehuis van het Odapark aan de Merseloseweg 117 in Venray. Na de inloop vanaf 19.30 uur, gaat het programma om 20.00 uur van start.

„Lezingen en symposia op cultureel en kunstzinnig gebied hebben mij altijd aangesproken en mijn belangstelling gehad. Voor interessante lezingen moest ik altijd naar elders en dat lag meestal niet om de hoek”, vertelt Sanne Aben, medewerkster van Cultura Venray. „Dus de vraag, waarom ga ik niet zelf met anderen hier in Venray iets soortgelijks op touw zetten? Een medestander heb ik gevonden in Roel Sanders. Dit voornemen leidde uiteindelijk tot Kunstnaarcafé.”

Kim Pattiruhu

Tijdens de eerstvolgende editie vertelt Kim Pattiruhu over haar werk en werkwijze. Zij zegt een hoofd vol ideeën en oplossingen, voor korte en lange projecten te hebben. Allemaal met een sociaal maatschappelijke vraag of noodzaak. Voor Pattiruhu is fotografie een middel om de wereld die voor de gehaaste hedendaagse mens grotendeels verborgen blijft in beeld te brengen. Vanuit een ‘esthetische drang’ registreert ze de verhalen van mensen, momenten en landschappen. Zij geeft de toehoorder en toeschouwer inzicht in haar beeldende werk, waaronder het project rondom haar Molukse roots, haar huisdier Francis Bacon en hoe zij omgaat met het onzekere bestaan als beeldend kunstenaar.

Intieme opstelling

De indeling van de zaal in het Theehuis van het Odapark ziet eruit als in een alledaags café. Geen stoelen in rijen. Niet strak in het gareel, maar in een losse, intieme opstelling. Dit om iedereen die belangstelling heeft voor kunst en iedereen die meer wil weten en begrijpen van kunst, in een ongedwongen sfeer met kunstenaars en hun kunstwerken samen te brengen. De Kunstnaarcafé-avonden beginnen met een lezing of voordracht van de spreker of kunstenaar over zichzelf als persoon en diens werk. Hierna is er voor de aanwezigen gelegenheid om de spreker-kunstenaar vragen te stellen. Na afloop is er nog een informeel samenzijn onder het genot van een drankje.

Dichtbij kunst

Inmiddels zijn er vier Kunstnaarcafé-avonden geweest. Elk van deze avonden had een thema, een spreker en een mooi verhaal. Het begrip ‘kunst’ werd van alle mogelijke kanten belicht en benaderd door een gevarieerd scala aan gastsprekers. Elk van deze sprekers belicht, benadert en bespreekt ‘kunst’ vanuit zijn persoonlijke optiek, vakgebied of passie. „We hebben voor een mogelijke samenwerking in de toekomst contact met ‘Zeen’(zien), het Kunst & Cultuurplatform van en in Horst aan de Maas. Zeen wil het klimaat op het gebied van kunst en cultuur in de gemeente Horst en de regio naar een hoger niveau tillen door kunstenaars, vormgevers, designers en beoefenaars van vrije en toegepaste kunsten samen te brengen. En daarnaast hun ideële belangen behartigen en het sociaal en maatschappelijk draagvlak voor culturele en kunstzinnige uitingen en projecten versterken en verbreden”, legt Aben uit. „Cultura Venray wil met andere organisaties een bloeiend kunst- en cultuurklimaat in Venray en omgeving creëren. En Horst aan de Maas ligt in die omgeving. In het stimuleren van creativiteit en talentontwikkeling kan Kunstnaarcafé een belangrijke bijdrage leveren. Het doel van Kunstnaarcafé is om iedereen, die belangstelling heeft voor kunst, als liefhebber of als professional, in de gelegenheid te stellen om ‘dicht bij’ de kunstenaar en diens werk te komen.”

Tickets voor de vijfde editie zijn in de voorverkoop voor 5 euro verkrijgbaar via www.venraytickets.nl en kosten 7,50 euro tijdens de avond bij de entree.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen