Lezing over molens in Klimmen

Print
Lezing over molens in Klimmen

De voormalige windmolen in het Klimmense gehucht Overheek, met de huidige eigenaar Gied Nicolaes. Afbeelding: Hary van Aken

Klimmen / Voerendaal -

In zaal Keulen aan de Schoolstraat 3 in Klimmen vindt op dinsdagavond 5 november een lezing plaats over water- en windmolens. Het aanvangstijdstip is 19.30 uur.

De heemkundevereniging en buurtvereniging `t Straötje hebben Jo Kierkels uitgenodigd om een presentatie te houden, met als onderwerp ‘water- en windmolens’. Deze hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van Nederland.

Tegenwoordig worden ze gekoesterd als waardevol cultureel erfgoed, dat herinnert aan dat rijke verleden. In de lezing behandelt de molengids van Het gilde van Vrijwillige Molenaars een aantal aspecten van wind- en watermolens.

Ontstaansgeschiedenis

Aan de orde komen de ontstaansgeschiedenis ervan, de soorten molens, de constructie van de molen en de wisselwerking met de omgeving. Speciale aandacht is er voor de in Limburg veel voorkomende molens zoals de graan- en olieslagmolen. Ook komt de opwekking van elektriciteit aan bod. Verder wordt uitgebreid stilgestaan bij de situatie van de molens in en rond Voerendaal. Bij voldoende belangstelling kan later, als aanvulling op de lezing, nog een bezoek aan een molen worden georganiseerd.

Bijwonen van deze lezing is voor eenieder gratis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen