Dier van de Week: Henkie de haan

Henkie de Haan © Dierenbescherming limburg

In Dierenbeschermingscentrum zitten tientallen honden, katten, konijnen en vogels die dolgraag een nieuw baasje willen. Elke week zet Saskia Thijssen van Dierenbeschermingscentrum Limburg er één in het zonnetje. Deze week; haantje Henkie. Een vriendelijk, klein knulletje die met een groep hanen gedumpt is in het bos. Op naar een betere toekomst!

Saskia Thijssen

Leukste kenmerk?

Henkie is een bescheiden en vriendelijk haantje. Nieuwsgierig komt hij op je afgestapt als je in de buurt komt; heb je misschien wel een lekker hapje bij je? Henkie is klein van stuk en daarom ook prima geschikt om in een kleiner verblijf of kleinere tuin te houden. Een aantal dames om hem gezelschap te houden is wel een must want Henkie houdt van gezelligheid.

Waarom zou ik een haan adopteren?

Een haan bij een aantal hennen zetten heeft een aantal voordelen; een haan zorgt voor rust onder de dames. Zonder de aanwezigheid van een haan, kibbelen hennen erop los, een haan zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Ook waakt een haan over zijn meiden en waarschuwt hij hen voor bijvoorbeeld katten en overvliegende roofvogels. Daarnaast zijn haantjes vaak erg mooi om te zien en kan hun gekraai een enorm landelijk gevoel geven. Ook worden helaas heel veel hanen gedumpt en zijn veel hanen op zoek naar een nieuw thuis. Het adopteren van zo’n dier geeft een enorm goed gevoel!

En de buren dan?

Boze buren zijn een van de belangrijke redenen waarom hanen gedumpt worden. Toch valt er best een mouw aan te passen, je hebt immers ook een verantwoordelijkheid voor een dier en hem zomaar op straat zetten is niet correct. Zorg bijvoorbeeld voor een goed nachthok waar je haan in slaapt en laat hem er op een tijdstip uit dat voor je buren ook ok is of kies voor een haan die niet veel kraait, zoals Henkie.

Wat voor baas zoeken jullie?

Henkie wil graag verhuizen naar mensen met een grote tuin of buitenterrein waar het fijn scharrelen is. We plaatsen Henkie niet alleen maar enkel bij mensen die al een aantal hennen of meerdere hanen hebben. Omdat kippen prooidieren zijn is het wenselijk dat Henkie ’s nachts veilig op stok kan gaan in een schuurtje of in een nachthok. Kun jij dit Henkie bieden? Neem dan contact met ons op via limburg@dierenbescherming.nl