Bedreiger Wilders: positief imago door zaak

Print
Bedreiger Wilders: positief imago door zaak

Junaid I. kwam speciaal naar Nederland om de cartoonwedstrijd te stoppen die Geert Wilders wilde houden. Afbeelding: ANP/Videostill/AD

De man die ervan wordt verdacht dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op PVV’er Geert Wilders, meent dat hij in zijn thuisland Pakistan een „positief imago” heeft gekregen door de zaak.

„Door mijn toedoen is de cartoonwedstrijd die Wilders wilde organiseren gestopt.” De voorzitter van de rechtbank hoorde het verhaal van Junaid I. met ongeloof aan. „Meneer I., u wordt verdacht van bedreiging met een terroristisch misdrijf en opruiing. Zegt u nu dat u hierdoor een positief imago heeft gekregen?” I. antwoordde dat met het stoppen van de cartoonwedstrijd het positieve imago van de islam naar voren komt in Pakistan. Hij blijft bij zijn eerdere verklaring dat hij nooit handelde uit terroristische motieven en dat hij ook nooit van plan was Wilders iets aan te doen.

Lees ook: Pakistaan Junaid (27) ‘wilde enkel cartoonwedstrijd Wilders stoppen’

PVV’er Wilders had een cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed uitgeschreven maar liet deze uit veiligheidsoogpunt uiteindelijk niet doorgaan. Onder meer in Pakistan waren er protesten tegen deze wedstrijd.

De 27-jarige I. was maandag uitgebreid aan het woord in de rechtbank. Zijn antwoorden werden door een tolk uit het Urdu vertaald. De rechter moest de tolk regelmatig manen om kortere stukken tekst te vertalen, zodat I. niet te lang achter elkaar aan het woord is.

Lees ook: Wie is Junaid I., de man die Geert Wilders ‘naar de hel wilde sturen’?

I. zwierf al jaren door Europa. In Frankrijk hoorde hij over de wedstrijd en vertrok naar Nederland. Op het Centraal Station van Den Haag nam hij eind augustus vorig jaar een filmpje op waarin hij een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer. In het Facebookfilmpje zegt hij onder meer dat hij zijn best zal doen om „deze hond, deze onbeschaafde naar de hel te sturen”, hij noemt dat „zijn missie”. De video is door 153.000 mensen gezien en 14.000 keer gedeeld.

Een dag later werd hij aangehouden. I. zit op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught en schaamt zich daarvoor, vertelde zijn advocaat. Hij zat een tijdje naast Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Met hem kreeg hij ruzie over het geloof.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak. Dinsdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen