Eerste lokale vorst van het najaar gemeten

Print
Eerste lokale vorst van het najaar gemeten

Foto ter illustratie. Afbeelding: Stefan Koopmans

Voor het eerst dit najaar is lokaal vorst gemeten. Op weerstation Eelde koelde het afgelopen nacht af naar -0,1 graden, zo meldt Weeronline. De laatste keer dat het in ons land vroor was op 13 mei. Meerdere KNMI-stations registreerden toen een temperatuur onder nul. In het Gelderse Hupsel was het met -1,9 graden het koudst.

Gemiddeld komt het, in het huidige klimaat, op 23 oktober in het najaar voor het eerst tot plaatselijke vorst. De vroegste lokale vorst werd gemeten op 15 september 1971, toen het in het Gelderse Deelen een temperatuur van -0,1 graden werd gemeten. In het jaar 2000 was van een heel andere situatie sprake: toen diende de eerste vorst van het seizoen zich pas aan op 16 december. Dat was een record.

Vorig jaar kwam het op 29 september voor het eerst in het najaar lokaal tot vorst. Op meetstation Twenthe daalde de temperatuur toen naar -0,8 graden.

Aan de grond kwam het afgelopen nacht op uitgebreide schaal tot lichte vorst. De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd gemeten in Twente, waar de temperatuur bij de grassprietjes daalde naar -2,7 graden. Eerder dit seizoen vroor het ook al aan de grond: op 18 september hadden meetstations Gilze-Rijen, Eindhoven, Maastricht en Twenthe de primeur. De ‘normale’ meethoogte is anderhalve meter.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen