Rechter doet uitspraak in eerste zaak tegen werkzaamheden circuit Zandvoort

Print
Rechter doet uitspraak in eerste zaak tegen werkzaamheden circuit Zandvoort

Op circuitpark Zanvoort wordt gewerkt aan de hoofdtribune. Afbeelding: ANP

De rechtbank in Haarlem doet dinsdag uitspraak in de eerste rechtszaak die natuurorganisaties hebben aangespannen tegen werkzaamheden rond het circuit van Zandvoort. Het werk is nodig om terugkeer van de Formule 1 in mei 2020 mogelijk te maken.

Volgens Stichting Duinbehoud en andere eisers had de provincie geen toestemming mogen geven voor graafwerk bij het racecircuit, omdat het leefgebied van beschermde rugstreeppadden en zandhagedissen erdoor wordt aangetast.

Natuurorganisaties eisen dat de rechter het werk stillegt. De provincie Noord-Holland en de advocaten van het circuit stelden tijdens de behandeling van het kort geding dat de gevolgen van de werkzaamheden beperkt en tijdelijk zijn.

Natuurvergunning

Het circuit heeft vorige week de natuurvergunning van de provincie gekregen die nodig is om onder meer tijdelijke tribunes te bouwen, grond te verplaatsen en nieuwe paden en een tunnel aan te leggen. Ook daartegen hebben de tegenstanders bezwaar gemaakt.

Er staan meer juridische gevechten gepland. Milieuorganisatie MOB hoopt de Formule 1 tegen te houden met het argument dat het evenement leidt tot meer schadelijke stikstofuitstoot in het duingebied. ,,Als ze elektrisch gaan rijden, trekken we onze zaak in”, zegt voorzitter Johan Vollenbroek. De zaak van MOB dient vrijdag.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →