Limburgs Landschap houdt excursie in de Curfsgroeve

Print
Limburgs Landschap houdt excursie in de Curfsgroeve

Landgeiten in de Curfsgroeve. Afbeelding: Henk Heijligers Limburgs Landschap

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Berg en Terblijt -

Stichting het Limburgs Landschap verzorgt zondag 10 november vanaf 10.00 uur een excursie in de Curfsgroeve. Startplaats is de parkeerplaats bij Uitspanning de Nachtegaal. Aanmelden voor deze wandeling is verplicht.

In de hellingbossen tussen Berg en Meerssen ligt een voormalige mergelgroeve, de Curfsgroeve. Ruim 70 jaar werd hier mergel gewonnen. Een deel is, vanwege het gevaar voor vallende stenen, maar ook door de aanwezigheid van bijzondere natuurwaarden, afgesloten voor het publiek.

Tijdens de mergelwinning was de groeve strikt verboden gebied. Nu Stichting het Limburgs Landschap het beheer heeft overgenomen, heeft zij de groeve deels toegankelijk gemaakt voor het publiek. Daarvoor is aan de westzijde een wandelpad aangelegd.

De diepe ligging van de mergelgroeve zorgt voor een eigen dynamiek en klimaat. Op de loodrechte mergelwanden heeft weer en wind vrij spel. Regelmatig vallen brokken steen met denderend geraas naar beneden in de groeve. De zon speelt weer een heel andere rol. Door de diepe ligging is de instraling intens en wordt de warmte lang vastgehouden. In de schaduwrijke boshellingen heerst juist een koel en vochtig klimaat. Dat resulteert in de aanwezigheid van vele bijzondere planten en dieren.

Om deze rijke natuur in stand te houden en er voor te zorgen dat de groeve niet dichtgroeit met bos, loopt er een kudde Nederlandse landgeiten. Door hun graasgedrag houden de geiten de struik- en bosvorming binnen de perken. Dit deel van de groeve is normaal voor het publiek afgesloten en alleen toegankelijk tijdens speciale door Stichting het Limburgs Landschap georganiseerde excursies.

Verplichte aanmelding

Voor deelname aan deze excursie kunnen wandelaars zich aanmelden via https://www.limburgs-landschap.nl/item/tickets. In de Curfsgroeve zijn geen wandelpaden aanwezig. Goede wandelschoenen zijn verplicht en een wandelstok kan handig zijn om de balans te bewaren. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.