Expositie met de mini-stadions van Peter Helwig in Fortuna Museum

Print
Expositie met de mini-stadions van Peter Helwig in Fortuna Museum

Peter Helwig bewondert zijn maquette van het EK-stadion in Warschau. Afbeelding: Koos Snijders

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Voetballiefhebber Peter Helwig exposeert op 2 en 3 november ongeveer vijftig exemplaren van zijn fraaie zelfgebouwde miniaturen van beroemde stadions. Dit gaat gebeuren in het Fortuna Museum, dat gevestigd is in het stadion van Fortuna Sittard.

Helwig reist sinds zijn jeugd stad en land af om gerenommeerde voetbaltempels te bewonderen en fotografisch vast te leggen. Een thuiswedstrijd bezoeken van de club in kwestie is min of meer verplichte kost. Overal waar hij komt wordt een bouwpakket van het stadion gekocht om er vervolgens een miniatuurversie van te bouwen. “Een plezierige en tijdrovende bezigheid, dat kan ik je vertellen.”

Stadions en lichtmasten

Fortuna ‘54 ligt ten grondslag aan de passie van Peter Helwig. “Ik heb altijd van stadions en lichtmasten gehouden”, glundert de Gelener terwijl zijn ogen fonkelen. “En het fotograferen ervan. Als piepjong ventje nam mijn vader me al mee. Natuurlijk, naar Fortuna ‘54, wie anders? Ik liep zó het Mauritsstadion in, die betonnen blok. Keek meer naar de lichtmasten dan naar de wedstrijd. De lichtmasten, man, man. Ik kon er niet genoeg van krijgen en klom er vaak in. Heb Cruijff in Geleen gezien, weet nog van de bekerwedstrijd tegen GVAV. Toen was het al Fortuna SC. GVAV met Tonny van Leeuwen in de goal en bij ons Piet Vogels. Het was de laatste keer dat de club in het Mauritsstadion heeft gevoetbald. Het affiche van deze wedstrijd hangt op in het Fortuna Museum. Na GVAV viel het licht voorgoed uit en ging Fortuna in Sittard spelen. Ook de fusieclub ben ik trouw gebleven.”

Nou Camp

“Prachtige stadions, daar in Italië. Milaan, Turijn, Pisa. Ik sta overal in de rij voor de rondleiding. In Spanje ook. Het is puur genieten bij Barça, Real, Atletico en Valencia. De sfeer in Zuid-Europa is zo anders. Waar ik ook op vakantie ben, ik zal op zijn minst één stadion induiken.”

Maquettes van voetbalarena’s in binnen- en buitenland fleuren het bedrijfskantoor van Peter Helwig in Geleen op. De tientallen ministadions zijn een blikvanger van de eerste orde. Zijn grootste trots is Nou Camp in Barcelona. Old Trafford in Manchester is een andere grote liefde. Om het waardevolle bouwpakket van Manchester United te bemachtigen is de liefhebber tot het uiterste moeten gaan.

“Het heeft vreselijk lang geduurd eer ik het heb kunnen kopen. Nee, dat ging zeker niet vanzelf. Old Trafford is een supermaquette.” Andere topstukken in de collectie zijn San Siro in Milaan, de Kuip Rotterdam, Bökelberg in Mönchengladbach, Mestalla Valencia, Dortmund, Glasgow, Londen, Amsterdam Arena of de stadions in München, Napels, Stockholm, Brussel en Rome en Parijs. De schaal van de miniatuurstadions is plusminus 1 op 200. Bij elke maquette is een tekst die het stadion omschrijft.

Hobby

Voor de organisatie van de aanstaande expositie tekenen het Fortuna Museum en Peter Helwig samen. De mini-stadionbouwer heeft de afgelopen twee weken veel tijd in de voorbereidingen gestoken. “Het moet perfect uitzien. Er zijn nog heel wat puntjes op de i gezet. Ik hoop een beetje dat ik andere mensen op het idee breng om ook met deze hobby te beginnen.”

Helwig is zaterdag en zondag continu aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden en het bouwen van mini-stadions te promoten. Volwassenen en jongeren zullen verbaasd staan. Entree expositie inclusief museumbezoek 5 euro. Kinderen van 6 t/m 17 jaar 3 euro. Jongens en meisjes jongens onder 6 jaar hebben net als leden van Fortuna Supporters Club (met clubcard) gratis toegang. De expositie is beide dagen geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Het museum is gevestigd in het stadion van Fortuna Sittard, Milaanstraat 120 Sittard.