Bertens verslaat nummer 1 van de wereld op WTA Finals

Print
Bertens verslaat nummer 1 van de wereld op WTA Finals

Kiki Bertens. Afbeelding: Getty Images

Ineens maakte Kiki Bertens dinsdag toch deel uit van de om miljoenen tennissende elite bij de WTA Finals in Shenzhen. Ze nam de plaats in van de geblesseerd afgehaakte Naomi Osaka en wist direct haar grote angstgegner te verslaan. Nummer 1 van de wereld Ash Barty werd met 3-6, 6-3, 4-6 geklopt. Bertens maakt daardoor kans op de halve finale.

Bertens was als reserve naar Shenzhen afgereisd en hoopte al nog in actie te kunnen komen voordat haar vakantie start. Dat nieuws kwam dinsdagochtend, toen Osaka zich met een schouderblessure terugtrok. Bertens, de nummer 10 van dit jaar, zag zich ineens in de rode groep opgenomen van het best betalende tennistoernooi ooit voor vrouwen. En speelt zo voor de achtste week op rij een toernooi.

Angstgegner

En ze mocht meteen aan de bak. Het was voor Bertens partij nummer 80 dit jaar in het enkelspel, en wat voor één. Met Ash Barty trof ze niet alleen de nummer 1 van de wereld, ook haar angstgegner. De Australische won alle vijf eerdere ontmoetingen, waarvan drie dit jaar. Vier keer wist Bertens er wel een driesetter van te maken, de laatste keer onlangs in Peking miste ze zelfs een matchpoint.

Omdat Barty bovendien al een wedstrijd had gespeeld en gewonnen in Shenzhen, was zij de favoriete voor het treffen. Met een zege zou ze zich verzekeren van een halvefinaleplaats, terwijl een nederlaag voor Bertens meteen zou betekenen dat het bij de groepsfase zou blijven.

Matige opening

Op de door Barty gewonnen openingsgame volgden liefst vijf servicebreaks op rij. Qua tennis was het geen slechte partij, maar van servicedruk was bij beiden geen sprake. Met twee lovegames op rij herstelde Barty die trend en won de eerste set: 6-3.

Bertens riep Elise Tamaëla de baan op voor overleg. Bij afwezigheid van coach Raemon Sluiter, met wie Bertens een adempauze inlaste, is zij de afgelopen twee maanden doorgaans haar coach. Beter proberen te serveren en meer initiatief nemen met de forehand, luidde haar advies aan Bertens. Het bleef worstelen, maar ook het niveau van Barty zakte ver weg in de matige tweede set. Vanaf 3-2 won Bertens ineens vier games op rij en de tweede set.

Bertens verslaat nummer 1 van de wereld op WTA Finals
Kiki Bertens. Foto: EPA

Beslissende set

Voor de vierde keer dit jaar kwam het dus tussen beiden aan op een derde set. Maar een echte strijd werd het dit keer niet. Barty raakte haast geen bal meer, verloor game op game en leek ook mentaal minder sterk dan normaal. Dat speelde Bertens uiteraard in de kaart, die was blijven knokken, veel beter ging spelen en ook de foutenlast stevig terug schroefde.

Pas vanaf 4-0, na acht verloren games op rij, herpakte Barty zich. Het werd 4-2 en het werd uiteindelijk nog zeer spannend, totdat Bertens voor de wedstrijd mocht serveren bij een stand van 5-4. Met twee matchpoints verzilverde ze de eerste buitenkans. Voor het eerst tegen Barty.

Halve finale

Bertens treft donderdag de Zwitserse Belinda Bencic, van wie ze de strijd om het laatste ticket voor de Finals eigenlijk verloor. Bertens moet winnen om kans te maken op de halve finale, want bij een gelijk aantal gewonnen wedstrijden in de groep krijgt de speelster die wel alle drie de duels heeft gespeeld het voordeel. Osaka had zondag al van Petra Kvitova gewonnen, die punten neemt Bertens niet over.

Van een rol als reserve maakt Bertens nu ineens kans op de recordprijzenpot, die voor Bertens maximaal 4,42 miljoen dollar zou bedragen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen