Week 8 van de Limburgse bevrijding: Eerste V1’s vliegen over provincie en zwangere Russin doodgeschoten om paar appels
In de week van 31 oktober tot 6 november 1944 moeten inwoners van Susteren, Echt en Ohé en Laak hun huizen plots verlaten. In Herkenbosch worden drie Russische krijgsgevangenen, onder wie een zwangere vrouw, door de Duitsers gefolterd en vervolgens doodgeschoten omdat ze appels gestolen zouden hebben.
Bevrijd deze week
6 november: Meijel (voor de tweede keer)
Evacuatie van dorpen zorgt voor verwarring
SUSTEREN, dinsdag 31 oktober. Het front ligt al twee maanden stil bij Susteren, maar de Duitsers bespeuren veranderingen bij hun vijanden. Ze verwachten een aanval op hun posities en besluiten de burgers uit de driehoek Susteren, Echt en Ohé en Laak te evacueren naar Posterholt. De operatie krijgt de naam Walküre. Inwoners zijn verward. Wat moeten ze meenemen, zorgt voor de dieren? En wat moeten ze doen met hun waardevolle spullen?
Lees hier alle verhalen in onze serie over 75 jaar bevrijding.
© Wikipedia
De eerste V1’s vliegen over Limburg
MAASTRICHT, dinsdag 31 oktober. Het is bekend dat ze bestaan, maar de meeste Limburgers hebben nog nooit een vliegende bom, een V1, gezien. Tot 31 oktober 1944. De Britten hebben Walcheren veroverd en daardoor kunnen de geallieerden Antwerpen gebruiken als aanvoerhaven. Dat is reden voor de Duitsers om de Belgische havenstad dagelijks te beschieten met vliegende bommen die over Limburg heen moeten.
Zwangere Russin wordt gedood om paar appels
HERKENBOSCH, woensdag 1 november. Twee Russische mannen en een jonge Russische vrouw worden in Herkenbosch door de Duitsers doodgeschoten. De krijgsgevangenen worden beticht van diefstal van appels. De vrouw is zwanger. Volgens inwoners wordt het drietal de hele nacht gefolterd en is het krijsen tot in het dorp te horen. Hun lijken worden met paard en kar naar het lijkenhuisje in de buurtschap Waterschei gebracht en begraven. Er zou een bloedspoor vanuit Herkenbosch naar de Waterschei hebben gelopen.
Lees ook: Oneindige stroom lijken naar Margraten: de horror van het ereveld
© dbnl
De dood van een spion die geen spion was
POSTERHOLT, zondag 5 november. Rector van den Boorn wordt in het Duitse plaatsje Effeld geëxecuteerd. De rector van het Ursulinenklooster in Posterholt was ook lid van het verzet. Hij had geprotesteerd bij de Duitsers tegen het wegvoeren van mannen uit Limburg en tegen het veelvuldige roven van voedsel en vervoersmiddelen door de Duitsers. Dat schiet de Duitsers in het verkeerde keelgat. Van den Boorn wordt veroordeeld door de krijgsraad als spion en krijgt de kogel van het beruchte Himmelfahrtscommando van Effeld.
Luister ook naar de vijfde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Sil Verschaeren uit Meijel, waar na een aanvankelijke bevrijding door de Engelsen opnieuw een tegenaanval kwam van de Duitsers. En waar het opblazen van de kerk leidde tot woede en vergelding door het verzet op Duitsers. Luister hier de andere podcasts in deze serie.